‘De digitale charmeur’: fijne combinatie van romantiek en spanning


Wanneer je als recensent een manuscript in handen krijgt dat nog niet is ondergebracht bij een uitgeverij, dan is dat reuze spannend. Neem dat maar van mij aan! Onlangs ontving ik het manuscript van ‘De digitale charmeur’ van Annette van Luyk. Hieronder lees je mijn recensie:

Annette van Luyk vertelt in ‘De digitale charmeur’ het verhaal over Ellen. Ellen is een gescheiden vrouw van begin 50, die via internet in contact komt met de aantrekkelijke Amerikaanse John. Ellen raakt in de ban van deze man en gaat daarin zo ver, dat ze hem zelfs geld stuurt zonder hem ooit gezien te hebben. John bestaat echter helemaal niet. John is ontsproten aan het brein van een internet dating fraudeur, die zijn slachtoffers zorgvuldig uitzoekt en een meester is in het om zijn vingers winden van eenzame, wat oudere vrouwen.

Wanneer Ellen ontdekt dat ze is opgelicht, besluit ze het er niet bij te laten zitten. Ze zet alles op alles om haar nep lover op te sporen! Zij komt daarbij terecht in een wereld vol bedrog en gevaar, waarin niets is wat het lijkt.

Mijn visie

Van Luyk heeft gekozen voor een actueel thema. Datingsites worden tenslotte steeds meer gebruikt en daar zijn ongetwijfeld mooie relaties uit voortgekomen. Van Luyk schetst in ‘De digitale charmeur’ echter de andere kant van de medaille; het gevaar in contact te komen met een oplichter.

Hoofdpersoon Ellen is begin 50 en gescheiden. Op zeker moment trekt zij, ingegeven door de wens om opnieuw een levenspartner tegen te komen, de stoute schoenen aan en schrijft zich in bij een datingsite. Uit de verschillende kandidaten steekt de Amerikaanse John er voor haar met kop en schouders bovenuit en zij begint met hem te corresponderen.

Ondanks het feit dat hij zo nu en dan wat mysterieus doet en het er telkens ‘net niet’ van komt om een afspraak te arrangeren, valt Ellen als een blok voor haar digitale charmeur. Zij gaat zelfs, tegen beter weten in, zover dat ze hem geld stuurt in de hoop daarmee te bewerkstelligen dat ze haar John kan ontmoeten.

“Eindelijk! Ik ga John ontmoeten. Hij heeft vrij gevraagd van zijn werk en me uitgenodigd voor een strandwandeling. En daarna een hapje eten in een hippe strandtent. Ik heb er zo’n zin in!”

Wanneer uiteindelijk blijkt dat John in het geheel niet bestaat, maar zij al die tijd contact heeft gehad met Salomon, een Ghanese dating fraudeur, besluit zij terug te vechten. Ze komt echter terecht in een uiterst gevaarlijke situatie.

“En hoe win ik hun vertrouwen?’ vraagt Solomon, die steeds enthousiaster wordt .‘Daar moet je veel tijd en energie in steken. Als je te vroeg om geld gaat vragen, dan krijgen ze argwaan. Zorg dat je eerst een vertrouwensband met ze opbouwt. Geef ze complimentjes, vraag ze naar hun levensverhaal, doe alsof je echt geïnteresseerd bent. Dat is belangrijk!.”

Van Luyk legt een heerlijke schrijfstijl aan de dag. Vooral de hoofdpersoon is prima gekarakteriseerd. Ondanks de naïviteit waarmee Ellen de digitale relatie met John aangaat, kun je toch begrip voor haar handelen opbrengen. Als lezer kun je je gemakkelijk met haar identificeren waardoor je met haar meeleeft en eerst haar verliefdheid en daarna haar strijd met haar meevoelt.

“Voor het eerst laat ik mijn emoties de vrije loop. Ik gil een diepe oerschreeuw, en smijt mijn telefoon op de bank. Dan barst ik in ongecontroleerd huilen uit. Ik weet niet of het uit woede is, of uit verdriet. Waarschijnlijk een beetje van allebei. Ik ben opnieuw “on hold” gezet. ‘Stik er maar in, John! Het is uit tussen ons!”

Zodra de desillusie van Ellen eenmaal een feit is, weet de auteur de spanning goed op te bouwen. Het is weliswaar geen alledaags gegeven dat een bedrogen vrouw, zelf achter de dader aangaat en toch wordt het verhaal nergens ongeloofwaardig.

“De rillingen lopen Riccardo over zijn rug. Wat hebben ze met haar uitgespookt? Is ze nog bij kennis, of is ze bewusteloos? Gewond? In een coma? Gehersenspoeld? Hij moet haar snel vinden,”

Het manuscript bevat nog wel een aantal taal- en stijlfouten, maar het zal ongetwijfeld nog geredigeerd worden. Deze onvolkomenheden verhullen echter de plezierige vlotte schrijfstijl van Van Luyk niet.

‘De digitale charmeur’ is een fijn boek met een combinatie van romantiek en spanning die prima in balans is. Aanrader!

Over de auteur

Annette van Luyk (1962) komt uit Den Haag. Na de middelbare school studeert Van Luyk Culturele Antropologie in Utrecht en daarna Communicatie in Amsterdam. Na haar studie gaat zij vliegen bij de KLM. Na 20 jaar als stewardess en als purser beëindigt Van Luyk haar vliegende carrière. Zij gaat aan de slag als Teammanager in de thuiszorg en volgt daarna een oude droom: acteren. Nu heeft Van Luyk haar debuutroman geschreven.

 

Uitvoering

Dit manuscript is nog niet ondergebracht bij een uitgeverij!

 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *