2021 Kamp Alpha – de nieuwe wereld


2021 Kamp Alpha – de nieuwe wereld is het vervolg op 2020 Kamp Alpha – de pest meester en alhoewel de delen los van elkaar te lezen zijn, is het absoluut aan te raden ze in de juiste volgorde te lezen om een compleet beeld te krijgen van alle gebeurtenissen.

Het eerste deel eindigt wanneer Lisette Jaring, Arjen Verlinden en Maan van Brederode, Kamp Alpha hebben gevonden. Daar wordt Maan herenigd met haar zusje Danielle en de vier nemen met elkaar hun intrek in een van de huisjes op het kamp.

“Helaas moeten we haar voor de zekerheid meenemen. Voor onderzoek. Het schijnt dat een van jullie gisteravond een dier heeft meegenomen. Althans, dat is gemeld.”

Naast Lisette, Arjen, Maan en Danielle, komt de lezer ook Warner Rosenboom en Sophie Duval weer tegen. Warner werkt in het laboratorium en tracht een vaccin te ontwikkelen en Sophie, de ex van Arjen, is tandarts in het kamp.

Er heerst een streng en mysterieus regime in het kamp. Orde, reinheid en regelmaat is de regel. Restricties en een avondklok garanderen de veiligheid van alle inwoners. Alle huisdieren leven gescheiden van hun eigenaars die om toerbeurt de dieren verzorgen.

“De kippenembryo-techniek was allang vervangen door celkweek. Het was minder bewerkelijk en kostbaar dan het werken met kippenembryo’s of dieren. Er waren ook continu cellijnen: ze konden een oneindig aantal keren worden overgezet. Toch was de variatie in dierensoorten in Kamp Alpha te beperkt om alle mogelijkheden in kaart te brengen.”

Was 2020 Kamp Alpha – de pest meester al een verrassend en uitstekend boek, met dit vervolg heeft Esther zichzelf overtroffen. Haar schrijfstijl is weliswaar nog altijd uiterst plezierig en ‘eigen’, maar wellicht voelde de auteur zich, door de positieve ontvangst van het eerste deel, nog wat vrijer en uit zich dat in de verhaallijnen, constructie en gebeurtenissen. Wat het ook is, 2021 Kamp Alpha – de nieuwe wereld is een zeer waardig opvolger. Esther heeft er goed aan gedaan haar personages uit het eerste deel, opnieuw ten tonele te voeren én zich te laten ontwikkelen. Haar karakteriseringen zijn derhalve nog sterker dan in deel 1 en het boek kent een intelligent in elkaar gestoken constructie en een uitstekend plot dat ruimte laat voor wellicht nog een derde deel.

Natuurlijk ontstaat er frictie in het streng beveiligde kamp met haar rigide beleid en ontstaan er kampen in het kamp: zij die weg willen en zij die verlangen naar alles wat Kamp Alpha hen te bieden heeft. Heeft de kampleiding wellicht de hand in deze ontstane tegenstellingen? Lukt het hen die willen ontsnappen, dit te bewerkstelligen? Je leest het in 2021 Kamp Alpha – de nieuwe wereld, waarin de spanning tot op het laatst gegarandeerd blijft.

“In haar verwilderde blik in de binnenspiegel las ze angst. Ze moest zich herpakken, professioneel overkomen. Misschien wilde Marc, zoals papa hoopte, het over haar carrière hebben en maakte ze zich druk om niets.”

2021 Kamp Alpha – de nieuwe wereld is opnieuw een zeer intrigerende roman, dat zich overigens lastig in een genre laat plaatsen. Op de achterflap staat de vermelding psychologische thriller en wellicht is dat inderdaad nog wel de beste omschrijving. Het doet dit boek, dat thema’s als een mysterieuze infectieziekte, belangenverstrengelingen, het maken van keuzes, vriendschap en (dieren)liefde bevat, echter niet geheel recht. Wat Esther overigens met allebei de ‘Kamp Alpha’ boeken voor elkaar krijgt is dat ze haar lezers aan het denken zet. Oké, het is pure fictie, maar het zou zo maar eens…..

Over de auteur

Suzanna Esther (1966), studeerde Literatuurwetenschap en Psychologie. Ze woonde een jaar in Amerika en zes jaar in Frankrijk. Ze schreef eerder: Wervelstof, De Stem, en 2020 Kamp Alpha – de pest meester.

Uitvoering

Uitgever Poseidon

Paperback, 292 pagina’s

ISBN: 9789083127613 , 9789083127606

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.