29 seconden


Sarah Haywood is gescheiden, heeft twee kinderen en werkt als professor aan de universiteit en ziet uit naar een vaste aanstelling. Ze heeft het echter zwaar te verduren met haar baas, de beroemde Alan Hawthorne. Alan gedraagt zich zeer intimiderend jegens Sarah en gaat er regelmatig met haar ideeën vandoor. Naast de problemen op haar werk, gaat het ook in het privéleven van Sarah niet helemaal naar wens. Hoeveel kan een mens hebben?

“Gilian snoof minachtend. Wat denk je? Stelletje klootzakken. De universiteit probeerde het in de doofpot te stoppen, er volgden allerlei hoogst vertrouwelijke gesprekken en brieven, en formulieren die ingevuld moesten worden, gesprekken met mediators. Iedereen die ermee te maken had, probeerde zich in te dekken.”

Wanneer Sarah op enig moment ternauwernood de ontvoering op een jong meisje weet te verijdelen, komt ze in contact met de vader van het meisje. Hij blijkt een succesvolle doch keiharde zakenman te zijn. De man doet Sarah een voorstel waarmee al haar problemen in één keer voorbij zijn. Het enige wat ze hoeft te doen is het plegen van een telefoontje van … 29 seconden.

Met 29 seconden levert Logan een fijne thriller met een actueel thema af. 29 seconden is echter geen thriller die van het begin tot het einde bol staat van de spanning. Sterker nog, het boek kent een wat trage en gedetailleerde start en lijkt in eerste instantie meer op een roman dan op een thriller. Na verloop van tijd raakt het verhaal echter in een stroomversnelling en komt de lezer in een rollercoaster van gebeurtenissen terecht. Pas dan snap je feitelijk de gedegen en kalme opbouw. Het verhaal en de boodschap hadden hun doel niet bereikt als het van meet af aan een brok spanning was geweest.

De emoties van Sarah weet Logan goed in woorden te vatten, de bijbehorende karakterisering had wat meer uitgediept mogen worden. Dat het gehele verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het hoofdpersonage, maakt dat overigens wel grotendeels goed.

“Daarna zette ze de autoradio zo hard mogelijk, greep het stuur stevig beet en schreeuwde het uit. Ze schreeuwde uit frustratie, uit een gevoel van vernedering. Ze schreeuwde uit hulpeloosheid, uit verbittering, uit woede.”

Logan hanteert een uitgekiende en beeldende schrijfstijl en ziet kans het thema, seksuele intimidatie op de werkvloer, uitstekend in het verhaal te verwerken en brengt de impact die dat heeft op het slachtoffer, goed over.

Het plot is verrassend en sterk.

Over de auteur

T.M. Logan werkte als journalist voor een landelijk dagblad voordat hij in de communicatiesector terechtkwam. Hij woont in Nottinghamshire met zijn echtgenote en twee kinderen.

Uitvoering

Uitgeverij Ambo / Anthos

ISBN: 9789026350177

Paperback, 416 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.