Auteur Jeroen Rook debuteerde in 2018 met de verhalenbundel Uit de zwartlederen koffer. Met het enthousiasme voor deze bundel nog in het geheugen, neem ik vol genoegen het volgende boek van Rook in handen. Dit keer is het een roman; feitelijk opnieuw een debuut dus.

In psychologische roman De draad kwijt staat Floris centraal. Floris studeert cum laude af aan de universiteit en gaat aan de slag als onderzoeker in opleiding (AIO). Deze job past helemaal in het straatje van de jonge bolleboos. Floris wil promoveren op robotica. Zijn wens is om robots naar een hoger niveau te brengen. Hij creëert een robot die hij Ave noemt, als anagram van Eva, het meisje, waar hij al sinds zijn tienertijd verliefd op is. Met Ave zet Floris een belangrijke prestatie neer. Hij decodeert hersengolven om die software vervolgens te positioneren in Ave.

“Floris, ik vind je een leuke gozer, maar je werkt veel te hard. Stop nu eens met die flauwekul. Waarom zou je een robot willen? Is het mooiste van een mens niet juist dat ze altijd zo heerlijk onvoorspelbaar zijn? opende Eva het gesprek.”

Natuurlijk heeft Eva in bovenstaande quote volkomen gelijk, maar Floris denkt daar vanzelfsprekend anders over. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen Eva en Ave. De ene een warmbloedige mens, onvoorspelbaar en emotioneel, de ander volkomen naar zijn wensen gecreëerd, doch zielloos. Zijn pogingen om Ave te perfectioneren, nemen allengs vreemdere vormen aan.

“Mijn Ave zou de wereld kunnen veranderen. Veel generaties na mij zullen het er nog over hebben. Wat is er nu mooier dan een vrouw die alles voor me wil doen en geen last heeft van grillen en belerende opmerkingen. Hier zit de wereld op te wachten.”

Met De draad kwijt levert Rook een bijzondere roman af met een originele insteek. Enerzijds is het een spannend verhaal, anderzijds zet het mogelijk lezers aan het denken: ‘gaan we niet te ver….’. Bovendien hanteert Rook opnieuw de eigen fraaie schrijfstijl die de lezer zich nog zal herinneren van zijn bundels. De draad kwijt is wellicht wat lastig te vatten in een bepaald genre. Het is feitelijk een psychologische roman, maar dan een met een flinke knipoog richting Sciencefiction.

Floris wordt overigens prima gekarakteriseerd door de auteur. We leren de jonge onderzoeker goed kennen. Eva had nog wat verder uitgediept kunnen worden. Ondanks dat laatste is De draad kwijt een verrassend origineel en spannend boek.

De auteur

Jeroen Dirk Rook groeide op in het welgestelde Baarn. Als tiener schreef hij al gedichten en verhalen en is daar nooit mee gestopt. Rook studeerde aan de TU in Delft; dat bleek echter geen succes. Na diverse carrièrepogingen als hotelportier, hondenbelastinginspecteur etc., werd hij cameraman. Met dit beroep was een deel van zijn passie vervuld. Zijn andere passie –schrijven- vervult hij pas sinds enkele jaren.

Uitvoering

Uitgeverij aquaZZ

ISBN: 9789493023567

Paperback, 260 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.