Aanmoedigingen voor schrijvers 1


De meeste auteurs hebben er mee te maken: twijfel! Twijfel zit onlosmakelijk vast aan schrijven. Wie het schrijven van een eigen boek echt vol wil houden, kan niet zonder hart-hoofd-hand-verbinding. Herken jij je daarin? Lees dan ‘Aanmoedigingen voor schrijvers’ van Brenda van Es. Een inspirerende bundel voor (autobiografische) schrijvers.

“Er valt veel te zeggen over schrijven. Misschien wil jij veel produceren in weinig tijd. Buitengewoon origineel zijn. Het perfecte boek schrijven (bestaat dat?) en het liefst ook nog eens in één keer geschreven, alsjeblieft. Was het maar zo makkelijk. Want op de weg van de schrijver gebeurt zoveel meer. De interne criticus gaat zich – niemand uitgezonderd – met de inhoud bemoeien. Voor je het weet krijgen angsten en twijfels een eigen plek aan je schrijftafel.”

Met haar ‘Aanmoedigingen voor schrijvers’ weet Van Es te inspireren. Bij het lezen van haar bundel voel je het enthousiasme, de schrijfzin weer stromen en moedigt je aan om door te zetten. Doorgaans doet Van Es dat in coaching sessies, maar omdat zij met haar inspiratie graag nog veel meer (aspirant)schrijvers wil bereiken schreef zij ‘Aanmoedigingen voor schrijvers’.

De bundel staat vol met woorden die je raken in je hart, die echoën in je hoofd en je handen laten bewegen waardoor alles weer gaat stromen. Van Es verstaat de kunst om -ook via het papier- haar inspiratie over te brengen, alsof zij daadwerkelijk naast je zit. Van Es maakt, tijdens haar coaching sessies, gebruik van visualisaties, klankschalen en nog veel meer. Dat alles is via het geschreven woord natuurlijk niet mogelijk, maar toch heeft zij een vorm gevonden die beslist de juiste snaar raakt. Knap!

‘Verhalen stromen letterlijk van binnen naar buiten; twijfels worden beslecht, angsten overwonnen en het uitstellen onderuitgehaald. Er komt lichtheid, de mist trekt op en er ontstaat in hen ruimte om (verder) aan hun verhaal te schrijven.”

Dit boek is primair geschreven voor de autobiografische schrijvers, maar ik ben beslist van mening dat élke (aspirant) auteur veel zal hebben aan deze bundel.

Van Es heeft haar bundel samengesteld uit verhaaltjes die je los van elkaar kunt lezen en dat is dan ook precies de bedoeling. ‘Aanmoedigingen voor schrijvers’ moet je niet in één keer helemaal uitlezen, maar gedoseerd tot je nemen. Telkens één of een paar verhaaltjes en wanneer je het boek op enig moment toch geheel uit hebt, houd je het bij je om het zo nu en dan weer op te pakken.

Kortom, ‘Aanmoedigingen voor schrijvers’ is geen bundel vol schrijftips, maar staat wél vol  aanmoedigingen die jou ten dienste staan tijdens het schrijfproces. Het boek is ingedeeld in vijf delen, te weten het begin, de vertwijfeling, dóórschrijven, afronden en loslaten van je verhaal.

Van Es belooft niet dat haar bundel het medicijn is tegen vertwijfeling, maar helpen zal het je zeker!

Over de auteur

Brenda van Es (1976) is schrijfcoach, maar wordt door de schrijvers die ze begeleidt bij hun levensverhaal of autobiografische boek even zo vaak boekcoach of schrijfbron genoemd. Ze is vooral bekend van de door haar ontwikkelde ©ES methode, hetgeen staat voor Eerst Structuur. Structuur is slechts een van de sleutels, die nooit los kan staan van het hart waar het verhaal uit komt, is haar overtuiging. Eén keer per seizoen geeft ze Soul Writing, gratis voor iedereen die weer vanuit verbinding met het verhaal wil schrijven. Het brengt de hart-hoofd- hand-verbinding.

Uitvoering

Uitgeverij 100 Jaar Na Vandaag

ISBN: 9789492613097

Hardcover, 144 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Aanmoedigingen voor schrijvers