Aap op schoenen met een buikje


De mens betaalt een hoge prijs voor haar onaangepastheid. Van ‘oermens’, levend in de jungle, hebben wij ons ‘opgewerkt’ naar een leven tussen beton. Het feit dat deze ontwikkeling razendsnel is gegaan, leverde op dat onze genen niet meer passen bij onze moderne leefomgeving en hectische levensritme, met als gevolg: ongezonde voeding, een verstoorde darmflora, bewegingsarmoede, een verwarde biologische klok, chronische stress en een vervuild leefmilieu, gevolgd door een aantal bekende welvaartsziekten die inmiddels epidemische vormen beginnen aan te nemen: obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheidsstoornissen en een aantal vormen van kanker en astma.

“Als het lichaam zoveel brandstof in het vet opslaat, zullen de hersenen energie te kort komen en om voedsel blijven vragen, zodat je snel opnieuw honger krijgt. Leo Pruimboom noemde dit fenomeen tijdens onze expeditie in de Pyreneeën ‘het onechte hongergevoel’. Het is een hongergevoel dat eigenlijk onnatuurlijk is. Je hebt trek, niet echt honger.”

René Brant onderzocht welke aanpassingen we aan de omgeving kunnen doen om er meer mee in de pas te lopen, zodat onze gezondheid verbetert. Want wie wil er tenslotte niet gezond(er) oud worden? Brant begon zijn onderzoek nadat hij deelnam aan een expeditie die haar deelnemers als oermens in de Pyreneeën bracht. Die expeditie opende Brant de ogen. Het onderwerp had zijn interesse al wel, maar die werd omgezet naar fascinatie. Voor de expeditie (2012) werd Brant uitgenodigd door Leo Pruimboom, de grondlegger van de kPNI (klinische Psycho-Neuro-Immunologie). De expeditie was bedoeld om fysiek en metaal te ervaren hoe het is om je als ‘oermens’ in de natuur te bevinden.

“Een goed geheugen was vroeger van levensbelang. Maar nu? Wanneer heb je voor het laatste een telefoonnummer in je geheugen geprent, in plaats van in je telefoon opgeslagen. Daar staat tegenover dat we onze hersenen in een alsmaar hoger tempo met meer en complexere informatie belasten.”

De tocht én de onderzoeksresultaten die eruit voortkwamen, maakten de fascinatie van Brant compleet. Hij begon zijn onderzoek met het interviewen van een groot aantal prominenten binnen de gezondheidssector. Van alle uitkomsten uit zijn onderzoek en interviews, stelde Brant Aap op schoenen met een buikje samen.

Het boek is een enorm boeiend en inspirerend geheel geworden. Ik zou haast zeggen: verrassend inspirerend. Wellicht heb je dit boek ter hand genomen uit interesse naar het onderwerp, maar na het lezen ben je een en al enthousiasme! Niet alleen de feiten zijn boeiend, maar Brant ziet kans om het geheel op een zo uiterst enthousiasmerende wijze te brengen dat het wel over móet komen. Met zijn toegankelijke schrijfstijl zal hij bovendien een groot publiek weten te bereiken en dat is mooi. Aap op schoenen met een buikje is, ondanks de hilarische titel, tenslotte een handleiding voor een betere gezondheid. ‘Een grote beurt voor je lichaam’, zoals Pruimboom het heerlijk klinisch uitdrukt.

Met zijn boek wil Brant trachten een bewustwording te creëren. Hij legt uit dat het mogelijk is om onze gezondheid optimaal te houden. Het kan en Brant legt je uit hoe! 

Over de auteur

René Brant is freelance journalist en schrijft met name artikelen over gezondheid, natuur en milieu voor verschillende tijdschriften waaronder Zin, Toer Actief, Reader’s Digest, Groene Hart Magazine en Zuid-Hollands Landschap.

Uitvoering

Uitgeverij Scriptum

ISBN: 9789463191548

Paperback, 368 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.