Ada Rosman, globetrotter én auteur…


Gerelateerde afbeelding

Onlangs verscheen het 22e(!) reisboek van globetrotter Ada Rosman-Kleinjan. Dit keer neemt de auteur haar lezers mee op een reis door Oman: “De dhows van sur – op reis door Oman”.

Samen met echtgenoot Jan, heeft Ada inmiddels de halve wereld afgereisd. Van deze prachtige reizen naar verre oorden, laat de auteur haar lezers meegenieten door middel van haar reisboekjes. Nu is er weer een nieuwe!

Ada ging, samen met haar man, naar Arabië; een volstrekt uniek deel van de wereld. Een wereld die enkele decennia geleden de moderne, westerse wereld heeft omarmd, zonder daarbij haar eigen eeuwenoude normen en waarden te verliezen.

Recensent Hanneke Tinor-Centi over ‘De dhows van sur – op reis door Oman’: ‘Ik ben in Arabië geweest, ik bezocht Dubai, Sur, Muscat, Abu Dhabi en nog veel meer uiterst indrukwekkende plaatsen. Ik zag er veel, hoorde er veel en leerde er veel. Dat alles deed ik in slechts één middag! Rosman weet zo beeldend te verhalen dat je het gevoel hebt zelf aanwezig te zijn.’

Rosman verstaat inderdaad de kunst de plaatsen waar zij komt op een dusdanige wijze tot leven te brengen dat je waarlijk het gevoel hebt zelf aanwezig te zijn in deze hypermoderne steden. Zelf die enorme gebouwen aanschouwt en zelf dankbaar de schaduw opzoekt van de palmbomen waar de muezzin op zangerige toon de gelovigen oproept tot gebed. Je ziet de kamelen door de woestijn sjokken en ziet een groepje oude mannen bij de moskee en de vrouwen in hun zwarte abaya’s die door de straten lopen.

Rosman neemt je in haar meest recente boekje mee naar Dubai met het hoogste gebouw van de wereld: Burj Khalafi, Abu Dhabi met zijn wonderlijke gebouwen en de beeldschone moskee de Grand Mosque. Oman met zijn verpletterende natuur, goede infrastructuur en kleurige moskeeën. Naar het Arabië, waar norse kamelen rondlummelen in de bermen, waar benzine nog geen 50 cent kost, waar iedereen gezellig naast elkaar loopt, of je nu in totaal verhullend zwart gewaad loopt of in een skinny jeans met topje. Over dat laatste zegt Rosman zelf: “Het mag allemaal, het kan allemaal en dat had ik feitelijk niet verwacht.”

De boekjes van Rosman zijn derhalve alles behalve een droge opsomming van toeristische trekpleisters en een ware aanrader voor mensen die, ofwel interesse hebben deze plekken te bezoeken, ofwel deze ervaring vanuit hun comfortabele stoel willen beleven. De boekjes zijn geïllustreerd met tal van foto’s en een literatuurlijst. Bestellen van (gesigneerde!) exemplaren kan via info@adarosman.nl.

Meer weten over Ada Rosman en haar boeken? http://www.adarosman.nl/.

De boeken van Ada Rosman zijn te koop bij de gespecificeerde reisboekhandels in Nederland en België en via bol.com (bij die laatste overigens ook als e-boek).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.