Alex B.


Hij is nog maar net afgestudeerd wanneer de veelbelovende advocaat Jurre van Loon de kans van zijn leven krijgt. Hij wordt gevraagd de beruchte seriemoordenaar Natan Z. te verdedigen. Hij besluit deze kans te grijpen. Niet alleen omdat het een prachtige start van zijn carrière kan zijn, maar ook omdat zijn zoontje dure medicatie nodig heeft. Min of meer gelijktijdig wordt de minister van Justitie gevonden. Dat het om een brute moord gaat, staat buiten kijf.

Alex B. is het vervolg op Natan Z. Deze boeken zijn op zich goed los van elkaar te lezen, maar wie Natan Z. al kent, komt in dit boek een oude bekende tegen; Suus de Bruyn. Suus was slachtoffer van Natan Z. Inmiddels werkt ze op de zwaarst beveiligde TBS-afdeling van Nederland als therapeute. Natuurlijk heeft haar schat aan ervaring haar zover gebracht, maar Suus heeft ook een verborgen agenda. Op deze afdeling bevindt zich namelijk Alex B. en Suus hoopt via hem achter de verblijfplaats van Natan te komen…

“Ze pakte het dossier van de tafel, stond op en liep naar de deur. Ondanks diverse pogingen was het haar eerder nooit gelukt om oudere gegevens van Buchwald boven water te krijgen. Volgens Buchwald zelf bestond er überhaupt geen dossier over de tijd voordat hij in de Maarsseveense kliniek belandde.”

Dan is er nog een doofpotaffaire op het ministerie van Justitie, waarbij een aantal hooggeplaatste functionarissen er alles aan doet om de misstanden die daar hebben plaatsgevonden, te verdoezelen. Uiteraard maakt dit hen kwetsbaar en dat kun je beter niet zijn wanneer er een zeer sluwe en intelligente psychopaat niets anders voor ogen heeft dan …. Wraak.

“Hij realiseerde zich meteen dat een belangrijk deel van het bewijs tegen Laurentius wegviel. Op het moment dat zijn telefoon de zendmast een nacht lang had aangestraald was het lichaam van Gebrandy daar mogelijk helemaal niet geweest. Als het OM hierachter kwam, brak de hel los.”

Het kan haast niet, maar Alberts heeft zichzelf met Alex B. overtroffen. Dachten zijn lezers wellicht over Natan Z. dat het niet beter kon, lees dan dit vervolg. Alles klopt. De personages zijn niet alleen bijzonder goed gecreëerd, maar vervolgens ook uitstekend gekarakteriseerd. Op de constructie van het verhaal is werkelijk niets aan te merken en de schrijfstijl van deze auteur is haast filmisch. Het verhaal zou zich overigens uitstekend lenen voor een film, dus het zal mij niet verbazen wanneer dat op enig moment gebeurt. Overigens passen ook de dialogen naadloos in het verhaal en bij de personages.

Het opbouwen van de spanning is overigens ook een talent dat Alberts in grote mate bezit. Over het plot ga ik hier vanzelfsprekend niets vertellen, alleen dit: zit er nog een volgend deel aan te komen? Het zou zomaar kunnen.

De auteur

Arjan Alberts (1975) is auteur en gevangenisdirecteur. Hij werkt al jarenlang voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zijn kennis van zaken gecombineerd met zijn schrijftalent resulteren in zenuwslopend spannende thrillers, waarin feit en fictie ontzettend dicht bij elkaar liggen. Alberts won met zijn debuut ‘Natan Z. de ThrillZone Juryprijs voor beste Nederlandstalige thriller.

Uitvoering

Uitgeverij Xander Uitgevers B.V.

ISBN:  9789401613187 , 9789401613194

Paperback, 319 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.