Alleen


Julie Meskens heeft het moeilijk met de plotselinge dood van haar moeder. Ze stort zich enerzijds op haar studie Diergeneeskunde, maar gaat anderzijds met diverse mannen onenightstands aan. Op een warme zomerdag verdwijnt de, inmiddels zwangere, Julie. De politie staat voor een raadsel en verdenkt al snel Tom, de vriend van Julie, van betrokkenheid bij haar verdwijning.

“Iedere ochtend wanneer ik mijn ogen open, wil ik ze meteen weer sluiten om in de heerlijke staat van onwetendheid van mijn droom te blijven. Maar ik leef nog steeds in een nachtmerrie, dat is helaas mijn realiteit.”

Wanneer een journalist op eigen houtje onderzoek doet naar de verdwijning van Julie, stuit hij op een zekere Oscar Plessers die als tiener smoorverliefd op Julie was. Nadat Oscar, tijdens een dramatische gebeurtenis, nipt aan de dood ontsnapt, verliest Julie hem uit het oog. Heeft hij wellicht iets te maken met de verdwijning van Julie? Je leest het in Alleen.

“Plotseling beweegt er iets bij het huis en hij staat abrupt stil. Snel kijkt hij om zich heen maar er is niemand te zien. Hij steekt de straat over, doet net alsof hij iets in zijn rugzak zoekt, terwijl hij vanonder zijn wimpers naar het huis gluurt.”

Alleen is het thrillerdebuut van Barbara de Smedt en het mag gezegd worden, het is een zeer veelbelovend debuut! De Smedt weet op meesterlijke wijze een sinistere sfeer te creëren en de spanning op te bouwen. Bovendien weet ze haar personages goed te karakteriseren, waarbij vooral Julie en Oscar zeer interessant zijn. Oscar is uitgesproken angstaanjagend en Julie transformeert geleidelijk van mannenverslinder tot sympathieke jonge vrouw waarmee menigeen zich zal kunnen identificeren. Toch zijn het niet slechts deze twee die De Smedt een podium geeft. Ook sub personages zoals Tom, komen goed uit de verf. Tenslotte moet vermeld dat De Smedt op intelligente wijze de rollen heeft verdeeld. Julies’ verhaal is geschreven in de eerste persoon, terwijl de belevenissen van Tom en Oscar zijn weergegeven in de derde persoon.

De schrijfstijl van De Smedt is zeer aantrekkelijk en vlot en haar dialogen zijn goed. Kortom, een heerlijk thrillerdebuut van een talentvolle auteur.

De auteur

Barbara De Smedt (1976) wil als kind al ‘schrijfster’ worden. Ze gaat echter Politieke Wetenschappen studeren en volgt een studie voor Vertaler-Tolk – beiden zonder succesvol resultaat. Ze neemt diverse banen aan en wordt uiteindelijk Herbalife coach. Ze slaagt er in om van een bijberoep een succesvol bedrijf te maken. In 2019 emigreert ze met haar gezin naar de mooie Portugese kust en besteedt haar vrije tijd aan schrijven en een studie Psychologie, een wetenschap die haar altijd al boeide.

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN: 9789463967433 , 9789463967440

Paperback, 340 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.