Als de kat van huis is


In Als de kat van huis is, is de hoofdrol weggelegd voor MacGyver. Mac is een kat, een eigengereide kat, maar ja, welke kat is dat nu niet? Mac is echter wel een hele bijzonder exemplaar. Hij is een ware koppelaar. Hij heeft voor zijn vrouwtje al de perfecte partner gevonden! Wanneer zijn vrouwtje met haar grote liefde op huwelijksreis is, kan Mac van zijn welverdiende rust genieten. Althans, dat dacht hij. Hij krijgt echter, bij afwezigheid van zijn vrouwtje een oppas en ja, die moet Mac natuurlijk ook koppelen. Briony wil echter voorlopig alleen blijven, maar daar heeft Mac zo zijn eigen gedachten over.

“Hij is intelligent, hij ziet er goed uit, hij is attent, hij heeft een goede baan, mijn ouders vinden hem aardig, mijn vrienden vinden hem aardig. Wie krijgt er nu een paniekaanval wanneer hij op het punt staat te trouwen met iemand die zo perfect is?”

Op de dag dat Briony zou trouwen met de ogenschijnlijk perfecte man, slaan de twijfels bij haar toe en blaast ze het huwelijk af. Zijn haar twijfels terecht? En haar schuldgevoel?  Briony weet het allemaal even niet. Mac is echter vastberaden een ander exemplaar voor haar te vinden. Hij heeft daartoe Nate op het oog. In eerste instantie lijkt zijn opzet geslaagd, maar –tot grote frustratie van Mac- gaat het ook nu niet van een leien dakje. Mac is echter geenszins van plan zijn missie te staken.

“Mac verhief zich op zijn achterpoten, rekte zich uit en groef zijn nagels in het ruwe materiaal van de krabpaal. Aah. Jaa. Hij krabde tot het stuk nagel dat hem irriteerde eraf was. Even bewonderde hij het scherpe nieuwe puntje dat eronder had gezeten.”

Als de kat van huis is, is een verrukkelijk en origineel verhaal. Metz ziet kans om Mac uitstekend neer te zetten als de alwetende en eigengereide kater die hij is. Voor ‘kattenmensen’ zal dit verhaal een feest van herkenning betekenen en ook bij menig ander zullen de avonturen van Mac een glimlach op het gezicht toveren.

Het is echter meer dan een vermakelijk verhaal over een kat die het leven van zijn mensen tracht te beïnvloeden. Metz heeft ook een aantal aardige spanningselementen toegevoegd. Zo verschijnt de ex-verloofde van Briony ten tonele en krijgt het verzorgingscomplex van Nate te maken met sabotage.

De schrijfstijl van Metz is uiterst vermakelijk en haar taalgevoel is dik in orde. Ze weet humor, emotie en spanning op intelligente wijze tot een geheel te smeden.

Over de auteur

Melinda Metz (1962) is een Amerikaanse auteur van Young Adult boeken en woont in New York. Ze woont samen met haar hond Dodger. Metz schreef series als Roswell High en Fingerprints en was co-auteur van series als Buffy the Vampire slayer en Everwood. Ze werd genomineerd voor een Edgar Award voor haar Wright and Wrong-serie.

Uitvoering

Uitgeverij HarperCollins

ISBN: 9789402703665

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.