ALS heb je niet alleen 2


Van Gennep schrijft al ruim drie jaar blogs over gezondheid wanneer haar man Sjonny de diagnose ALS krijgt. Na zo’n mare staat de wereld even stil. Samen zetten ze de schouders eronder en maken ze er het beste van. Mariska besluit te gaan schrijven over de realiteit; over hoe het is om te leven met een partner met ALS.

“In het begin waren we bang dat je stem heel snel zou verdwijnen. Gelukkig valt dat mee, hij is er nog steeds, soms heel verrassend verstaanbaar en soms praat je ook  voor ons koeterwaals. Ons geluk hierbij is dat we goed op elkaar afgestemd zijn en we er wel uit komen vooral als de kinderen erbij zijn.”

Wanneer haar man komt te overlijden –hij is dan pas 50 jaar- besluit Van Gennep een boek te schrijven over haar ervaringen. Het wordt een aangrijpend en indringend relaas over mantelzorg, afscheid nemen, maar vooral over liefde.

In ‘Als heb je niet alleen’ vertelt Van Gennep over hoe zij elke dag opnieuw balanceert tussen liefde en mantelzorg en over de herinneringen die nog tijdens het leven van Sjon –eveneens met liefde en zórg- worden gecreëerd. Haar boek is gebaseerd op de vele blogs die Van Gennep schreef tijdens de vernietigende spierziekte van haar echtgenoot.

Ik heb ‘ALS heb je niet alleen’ met groeiend respect gelezen. Respect voor de auteur, respect voor het gezin van Van Gennep én respect voor alle mantelzorgers die in een soortgelijke situatie verkeren of hebben verkeerd. Van Gennep beschrijft transparant en uiterst eerlijk over alles waar zij gedurende de ziekte van haar man, tegenaan loopt. Bovendien geeft zij andere mantelzorgers tal van tips om zich staande te houden in de wervelstorm van de mantelzorger.

“Tsja, ik heb en hou van een man met ALS, een man die steeds verder achteruit gaat. Die voor de buitenwereld soms nog best ‘vitaal’ overkomt, maar als geen ander weet ik wat er achter dat masker schuil gaat.”

Met ‘Als heb je niet alleen’ wil Van Gennep alle mantelzorgers een hart onder de riem steken en ik ben van mening dat ze daar glansrijk in slaagt.

Over de auteur

Mariska van Gennep (1966) is ondernemer en woont in Assen. Eerder schreef Mariska blogs voor Libelle.nl en Gezondheidenco.nl.

Uitvoering

Uitgeverij Lente

ISBN 9789082203295

Paperback, 144 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “ALS heb je niet alleen