Als kanker je gezin treft


Bij de diagnose kanker staat je wereld even stil. Tegelijkertijd gaat het dagelijkse gezinsleven ‘gewoon’ door. Ouders vragen zich dikwijls af hoe(ver) ze de kinderen bij het ziekteproces betrekken.

“Als de dokter heeft gezegd dat je ‘uitbehandeld’ bent en er niets meer voor je te doen is, sta je voor de verschrikkelijke taak je kinderen te vertellen dat je zult overlijden.”

Leoniek van der Maarel geeft in ‘Als kanker je gezin treft’ tips die te maken hebben met kanker in het gezin. Of het nu een van de ouders is die ziek is of een (van de) kind(eren).

Op heldere en concrete wijze legt Van der Maarel uit wat je kunt doen om de kinderen goed te begeleiden in deze moeilijke situatie. ‘Als kanker je gezin treft’ is echter ook zeker nuttig voor leerkrachten, verzorgers en mensen uit de omgeving van het gezin.

“Hoe makkelijk een kind over zijn emoties praat, is ook bepalend voor hoe het kind omgaat met de ziekte. Een kind dat het moeilijk vindt om erover te praten, zal meer opkroppen. Gevoelens kunnen op een heel andere manier naar buiten komen, dan bij een kind dat het makkelijk vindt om met iedereen te praten over wat zich thuis afspeelt.”

De schokkende cijfers liegen er niet om: maar liefst 9000 gezinnen met thuiswonende kinderen in Nederland krijgen jaarlijks te maken met kanker.

Van der Maarel pleit met name voor openheid richting de kinderen. Ga met hen in gesprek; betrek ze bij het proces. Daarnaast is het, volgens de auteur, echter belangrijk om het dagelijkse gezinsleven zoveel als mogelijk door te laten gaan. Door middel van diverse praktijkvoorbeelden, schetst Van der Maarel hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Vanzelfsprekend is de aanpak leeftijdsafhankelijk en ook daar houdt de auteur rekening mee.

“Ieder kind heeft recht op de waarheid. Als je eerlijk en open communiceert, geef je je kind de kans ook open en eerlijk te zijn. Bij een open communicatie hebben kinderen minder kans om problemen te hebben met de ziekte dan wanneer dit niet het geval is.”

Zelf zegt de auteur hierover: “Natuurlijk wil je kinderen graag beschermen, maar het is wel heel belangrijk om open en eerlijk te zijn. Kinderen voelen toch wel aan dat er iets aan de hand is. Als ze niet weten wat, gaan ze zelf van alles fantaseren en dat is eigenlijk veel erger.”

Een waardevol en gemakkelijk leesbaar boek waar ouders en andere betrokkenen veel aan zullen hebben!

Over de auteur

Leoniek van der Maarel is orthopedagoog en begeleidt al jaren kinderen die te maken krijgen met ziekte of verlies in het gezin. Zij werkte onder meer mee aan het KRO-televisieprogramma ‘Liefde voor later’.

Uitvoering

Uitgever: Scrivo Media

ISBN: 9789491687099

Paperback, 80 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.