Als liefde wringt


‘Als Liefde Wringt’ vertelt het rakende en schrijnende verhaal van de autistische Arnold die reeds op zijn vijfde zijn moeder verliest. Hij komt in ‘het systeem’ terecht. Een systeem dat functioneert volgens vaste patronen. Arnold wordt daarmee een speelbal van de instanties.

Eenmaal (jong) volwassen klampt Arnold zich vast aan een luchtbel, maar ook die dreigt te knappen en hij wordt teruggeworpen op het enige wat hem rest: voelen. Is redding nog mogelijk?

“Hij was pas deze morgen uit de isoleercel gehaald. Hij wilde dat ze hem er gewoon lieten zitten. Ze mochten hem er opsluiten en de sleutel weggooien. Daar kon hij tenminste nadenken.”

Voor auteur Derous betekent deze roman niet alleen heel veel omdat het zijn debuut is, maar ook omdat hijzelf een beetje Arnold is. Dat persoonlijke weet hij overigens goed over te brengen; het is voelbaar in het verhaal. Een kijkje achter de coulissen van een autistisch brein. ‘Als liefde wringt’ is enerzijds een ode aan ‘de moeder’ maar anderzijds een aanklacht tegen het systeem.

Derous weet te raken met zijn debuut, juist omdat hij het zo persoonlijk maakt. Je voelt hetgeen Arnold voelt… de pijn van het er niet bij horen als je nét dat beetje anders bent dan een ander. Dat maakt het boek overigens rauw en eerlijk tegelijkertijd.

“Arnold vierde een triest jubileum; het was zowat tien jaar geleden sinds zijn laatste relatie. Hij zou het op de dag af gevierd hebben, maar de precieze dag was hij vergeten. Hij had toen niet beseft dat hij een treurig afscheid vierde.”

Naast het feit dat Derous een rakend verhaal heeft afgeleverd, zal zijn boek zeker ook meer begrip en inzicht bieden over autisme. Iemand zonder autisme zal tal van zaken doen en handelingen verrichten zonder daar zelfs maar bij stil te staan. Voor iemand met autisme is dat zó anders. Zullen ‘wij’, mensen zonder autisme, daar eens bij stilstaan?

Kortom, ‘Als liefde wringt’ is een bijzonder verdienstelijk debuut met een diepe betekenis. Een boek over iemand die zich staande tracht te houden ondanks de tegenwerking van ‘het systeem’.

De auteur

Samuel Derous (1974) wil met zijn werk een stem geven aan stemlozen. In gevleugelde bewoordingen legt hij de harde kant van de maatschappij bloot, met een ongekend respect voor zijn personages. ‘Als liefde wringt’ is zijn debuut.

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious LLP

ISBN: 9789493210578

Paperback, 224 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.