Anekdotes van een Amsterdammer 1


Anekdotes van een Amsterdammer is een bundel vol korte verhalen, soms humoristisch, soms leerzaam en soms filosofisch van aard. Hans Jacobs beschrijft de zaken nuchter en helder. Door zijn ervaringen in het winkeltje op de Prins Hendrikkade te Amsterdam, dat hij gelijktijdig met zijn huwelijk begon, weet hij veel over de ideeën en soms vreemde gewoontes van zijn vroegere klanten te vertellen. In zijn bestuurlijke ervaringen geeft hij blijk van een nuchtere kijk op onze samenleving. Zijn anekdotes komen voort uit een scherpe waarneming en eindigen vaak met een verrassende wending.

Jacobs is een Amsterdammer in hart en nieren. Hij beziet de mensen om zich heen op geheel eigen wijze. Wat hij vooral ziet is het goede in elk mens; een mooie eigenschap, die hij heel graag bij meer mensen zou zien. Die wens delen wij overigens graag met hem; de wereld zou er dan mogelijk heel anders uitzien.

“Eén dame viel mij door haar opdringerige behulpzaamheid op. Je kent die types wel, zij geven voortdurend onnodige voorlichting over het spel. Bijvoorbeeld over hoe je zo tactisch mogelijk kunt gooien.”

In zijn bundel kijkt de lezer, door de ogen van de auteur, naar mensen van alledag. De zogenaamde belangrijke mensen, maar ook de man (of vrouw) van de straat. Hij schrijft over alledaagse en bijzondere onderwerpen; kortom over alles wat hem opvalt.

“Tegenwoordig lijkt het hier meer op een openbare langstrekkende modeshow van veelal zeer opgetutte dames, in de meest opvallende kledij en voorzien van ondraagbare hoedjes. Wat het wagenpark betreft: had je een Eend, dan had je het leuk gedaan. Nu is een Porsche gewoontjes en ga je met een Ferrari pas meetellen.”

De schrijfstijl van Jacobs is eenvoudig, maar daardoor toegankelijk voor een groot publiek. Een publiek dat zal bestaan uit een ieder die belangstelling heeft voor anderen. De onderwerpen die voorbij komen zijn legio en variëren van vrolijk tot verdrietig en rakend, maar worden allemaal benaderd met de nuchtere doch positieve levenskijk van Jacobs.

Kortom, Anekdotes van een Amsterdammer is een onderhoudende bundel van een man wiens kijk op de wereld een hoop zaken wellicht wat vrolijker en luchtiger maken.

De auteur

Hans Jacobs (1945) werkte al jong bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam op het secretariaat waar hij zijn eerste bestuurlijke ervaringen opdeed. Later begon hij een winkeltje op de Prins Hendrikkade op de hoek Zeedijk te Amsterdam. Dit groeide uit tot een bedrijf in aardappelen, groente en fruit voor de horeca. Daarnaast heeft hij vele bestuurlijke functies voor zijn bedrijfstak in zowel binnen- als buitenland bekleed.

Uitvoering

Uitgeverij Lieve Hart

ISBN: 6011445230260

Paperback, 126 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Anekdotes van een Amsterdammer

  • José Bosma

    Ohhhhh dit boek wil ik natuurlijk lezen als geboren en getogen ‘Jordaneesje,’ en Mokummer mag dit niet in mijn boekenkast ontbreken. Dank je wel Hanneke voor de tip. Hoe is het met mijn vier potige vriendje van tig kilo? Alles goed? Ik mis onze leuke gesprekjes op zondag wel hoor! Doe hem maar de groeten van zijn allergrootste fan.