Arcanum


Arcanum is alweer het vijftiende boek in de weergaloze Rani Diaz reeks van de Vlaamse auteur Sterre Carron. Dit keer krijgen rechercheur Rani Diaz en haar teamleden de mysterieuze en lugubere dood van de jonge Elodie op hun bord. De tiener valt uit het raam van een klaslokaal en haar lichaam landt op de punt van een hek. De omstandigheden zijn haast te bizar om direct van een ongeval uit te gaan. Was het zelfmoord of moord?

“Het was afschuwelijk te zien hoe de vader reageerde. Hij viel op zijn knieën en schreeuwde dat Elodie wakker moest worden. De moeder werd overgebracht naar het ziekenhuis. Ze was in shock.”

Rani en haar teamleden ontdekken al snel enkele vreemde details en bovendien verdwijnt tezelfdertijd de man van een van de leerkrachten én komt er nog een leerling onder verdachte omstandigheden om het leven. Het team heeft een zware dobber aan het ontwarren van alle bizarre ontwikkelingen en ohhhh….. wie is toch die mysterieuze figuur wiens gedachtenspinsels de lezer meekrijgt? Je leest het in Arcanum!

“Met een zucht leun ik achterover in mijn draaistoel. Het lichaam in de kofferbak leggen is geen probleem, maar hoe rijd ik ongezien met mijn auto tot bij zo’n drassig Frans weiland? Er zullen sowieso wandelaars zijn.”

Het is een prestatie van formaat en slechts weinig auteurs gegeven om elke nieuwe uitgave in een reeks met telkens dezelfde personages, zó boeiend te brengen. Carron doet het … telkens weer. Sterker nog, ze ziet kans zichzelf elke keer weer te overtreffen en er zijn dan ook veel fans van deze Vlaamse bestsellerauteur die reikhalzend naar een volgend avontuur van Rani uitkijken.

“Ik sprong het bed uit en begon keihard te gillen. Ik wil dit niet, jammerde ik. Ik vind het vies. U mag dit niet doen en ik ga het aan mijn moeder vertellen.”

Dit keer is de zaak die rechercheur Diaz te ontwarren krijgt wel heel duister maar opnieuw ziet Carron kans om haar lezers tot ver in het verhaal in spanning te houden en slechts mondjesmaat iets prijs te geven. Een verhaal waarin moord, zelfmoord en ontucht aan de orde komen.

Naast het feit dat Carron telkens weer een loeispannend verhaal weet te verzinnen is ook de ontwikkeling van de terugkerende personages op uiterst fijne wijze in de verhaallijn verweven. De boeken in de Diaz reeks zijn prima los van elkaar te lezen, maar pas wanneer je de delen op volgorde leest, ontdek je de privé ontwikkelingen van Rani, Bert, Fien, Frederik, Romy, Rune en alle anderen ten volle. De karakterisering van personages in één boek is al lastig, maar om die door te zetten over –inmiddels- vijftien boeken en er dan nog overzicht in te bewaren en de personages zich op logische en boeiende wijze te laten ontwikkelen c.q. op te groeien (Romy en Rune), is bijzonder knap.

De schrijfstijl van Carron is overigens opnieuw van hoog niveau. Ik heb nog altijd het gevoel dat deze auteur zichzelf overtreft met elk nieuw boek. Kan haast niet he? Maar toch is het zo.

Kortom, Carron maakt het opnieuw waar en volgens mij is het slechts een kwestie van tijd alvorens er een televisieserie wordt gemaakt van deze Rani Diaz reeks.

De auteur

Sterre Carron is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen studeerde. Zij werkte gedurende enkele jaren in Rwanda en Zaïre voor Artsen zonder Grenzen. De auteur heeft belangstelling voor forensische geneeskunde en is gespecialiseerd in oosterse spiritualiteit.

Uitvoering

Uitgeverij Witsand

ISBN: 9789492934741 , 9789492934758 , 9789492934833

Paperback, 336 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.