‘Bedrijfsafsplitsing – Handboek voor een succesvolle implementatie’


De afsplitsing van een bedrijfsonderdeel is een van de belangrijkste en meest complexe activiteiten in het bestaan van een onderneming. Indien de afsplitsing niet perfect wordt uitgevoerd kan dat zelfs een bedreiging betekenen voor de continuïteit van de organisatie.

Het is de heren van Futuro Uitgevers opnieuw gelukt om een managementboek op de markt te brengen dat zich kenmerkt door toegankelijkheid. Er worden talloze managementboeken geschreven en uitgegeven, maar veel van deze boeken zijn, ondanks dat het onderwerp wellicht uiterst boeiend is, zó saai geschreven dat je het al snel aan de kant legt. Dat geldt beslist niet voor ‘Bedrijfsafsplitsing – Handboek voor een succesvolle implementatie’ van Dennis Steur.

“De scope is allesbepalend voor de activiteiten die met de bedrijfsafsplitsing gepaard gaan. Immers, afhankelijk van wat er wordt afgesplitst, moet er een scheiding worden gemaakt tussen de bijbehorende processen, IT-systemen, ondersteunende afdelingen, huisvesting en medewerkers en al wat meer relevant is. Daarom moet de scope uiteindelijk in detail worden vastgelegd.”

In ‘Bedrijfsafsplitsing’ doet Dennis Steur op boeiende wijze uit de doeken hoe je continuïteit behoudt in de bestaande bedrijfsvoering tijdens het afsplitsingsproces en hoe je jouw medewerkers gemotiveerd houdt. Dat zijn maar twee voorbeelden, maar Steur behandelt het volledige proces. Dat doet hij echter in een verteltrant waarbij je geboeid blijft; meer wilt weten.

De indeling in het boek zorgt er overigens ook voor dat het goed functioneert als naslagwerk. Bovendien biedt de auteur een aantal verrassende inzichten over hoe en waarom een afsplitsing slaagt of kan falen. Die aspecten zijn overigens meestal eerder van menselijke aard en slechts in mindere mate technisch.

“Deze inspirerende ‘loop’ van communicatie en terugkoppeling wordt gedurende het gehele project volgehouden. Met als meest opvallende uitspraak door iemand die eerst aangaf ‘ik doe eerst waar ik voor betaald word en dat is mijn normale werk’ en die nu ronduit aangaf dat ‘de baas gelijk heeft als hij zegt dat we medeverantwoordelijk zijn voor het bouwen aan onze toekomst, dus … vooruit met de geit’.”

Steur weet op heldere wijze zowel de technische aanpak van een afsplitsing als de menselijke kant van een dergelijke exercitie in woorden te vatten en lardeert dit alles met aansprekende praktijkvoorbeelden. De auteur weet er bovendien voor te zorgen dat je als lezer het overzicht niet verliest in de grote hoeveelheid aan informatie en weet zelfs een vleugje humor in het geheel te brengen, waardoor zijn ‘Bedrijfsafsplitsing – Handboek voor een succesvolle implementatie’ beslist een aanrader is.

De auteur

Drs. Dennis Steur is bedrijfseconoom, ondernemer, heeft een IT-achtergrond en is gespecialiseerd in het organiseren en implementeren van bedrijfsafsplitsingen voor private en beursgenoteerde ondernemingen.

Uitvoering

Futuro Uitgevers

ISBN: 9789492939746

Paperback, 232 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.