Belofte maakt schuld


‘Belofte maakt schuld’ kent een drietal vrouwelijke hoofdpersonen, te weten Lisa, haar zestienjarige dochter Ava en Marilyn, de beste vriendin en collega van Lisa. Lisa tracht haar dochter af te schermen van de geheimen uit haar verleden. Haar beschermende houding wekt bij de jonge Ava echter slechts irritatie op. Dan is er Marilyn die wellicht toch niet zo gelukkig getrouwd is als het lijkt. Kennen deze vrouwen elkaar wel werkelijk? Je leest het in ‘Belofte maakt schuld’.

“Ik vraag me af of andere moeders ook zoveel appen naar hun dochters als ik. Ik betwijfel het. Maar ja, zij zijn mij niet. Zij hebben mijn leven niet achter zich.”

Pinborough laat het verhaal afwisselend vertellen vanuit het perspectief van elk van de hoofdpersonen. Dit levert een levendig geheel op. Samen met de fijne karakteriseringen van de personages, leert de lezer Lisa, Ava en Marilyn goed kennen. Bovendien ziet Pinborough kans soepel van heden naar verleden te switchen. Ze doet dit kunstig, zonder verwarring op te wekken. Pinborough hanteert overigens een hele fijne schrijfstijl en verzorgd taalgebruik.

“Haar angsten zijn het ergst op de dagen na de dromen. Ze heeft de dromen vaker nu ze probeert te stoppen met de pillen die ze haar hebben gegeven. Pillen om haar rustig te houden, pillen om haar te helpen slapen. Ze voelt zich zo leeg door die pillen.”

‘Belofte maakt schuld’ is een uitstekende thriller die, wat mij betreft, ver boven het gemiddelde uitsteekt. De ingenieuze constructie, de diverse verrassende plotwendingen en de spetterende finale werken daar op belangrijke wijze aan mee.

Over de auteur

Sarah Pinborough (1972) is prijswinnend auteur van boeken en televisieseries, onder meer voor de BBC. Het Engelse manuscript van ‘Wat jij niet ziet’ werd verkocht na een duizelingwekkende veiling en inmiddels zit ook een film in de pijplijn.

Uitvoering

Uitgever: The House of Books

ISBN: 9789044354508 , 9789044354515

Paperback, 384 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.