Beste Obama 1


In ‘Beste Obama’ heeft Jeanne Marie Laskas de meest bijzondere brieven uit het enorme aantal epistels, die de voormalig president van Amerika tijdens zijn ambtsperiode ontving, bijeen gebracht. Het geheel biedt een prachtig beeld van wat er leeft onder een groot aantal Amerikanen.

‘Beste Obama’ is een inspirerend en aangrijpend boek geworden, simpelweg door een groot aantal brieven te bundelen. Het boek laat niet alleen zien dat Amerikanen, ondanks hun vele verschillen, wel degelijk één volk vormen, maar de brieven schetsen bovendien een wondermooi beeld van Obama zelf, als persoon en als president van het volk.

Het boek bevat slechts een selectie; een dwarsdoorsnede zo u wilt, van de miljoenen(!) brieven die president Obama van de Amerikaanse bevolking ontving gedurende zijn acht jaar in het Witte Huis. Boze brieven, dankbare brieven, smeekbedes en alles daar tussenin. Alle brieven werden op onderwerp gecategoriseerd en ze werden allemaal beantwoord, of ze nu positief of negatief waren. Bovendien werden er elke dag tien brieven geselecteerd die de president zelf onder ogen kreeg.

“Toen ik president Obama vroeg hoe hij op het idee was gekomen om tien brieven per dag te lezen, dacht hij even na. Toen zei hij: Pete Rouse. Hij zei het achteloos, alsof iedereen die naam wel kende. Pete was heel fanatiek over de correspondentie vervolgde hij. Toen ik als groentje in de Senaat kwam, zat hij daar al heel lang. Hij heeft mij de kracht van de post bijgebracht.”

Dit boek biedt een prachtig tijdsbeeld én een beeld van ‘de Amerikaan’. Democraten en Republikeinen, ze klommen allemaal in de pen om de president deelgenoot te maken van hun gedachten, ideeën en emoties. Zij schreven hem over een enorme diversiteit aan onderwerpen en elke dag opnieuw las Barack Obama tien van de brieven zelf. Zijn assistente Fiona, selecteerde deze tien brieven en ontzag hem daarbij geenszins. Het was beslist niet zo dat hij alleen de loftuitingen onder ogen kreeg. Obama nam de tijd om deze brieven te lezen en te beantwoorden. In enkele gevallen ging dat zelfs verder.

Kortom, een heerlijke open kijk op dé Amerikaan en zijn (voormalig) president en chapeau voor Laskas die het initiatief nam dat leidde tot dit bijzondere boek!

Over de auteur

Jeanne Marie Laskas is een Amerikaanse auteur, journalist en professor. Laskas heeft inmiddels zeven boeken op haar naam staan. Laskas schrijft bovendien al 20 jaar voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder The New York Times Magazine, Smithsonian Magazine, The Atlantic, en The Wall Street Journal. Daarnaast geeft zij les aan de Universiteit van Pittsburgh.

Uitvoering

Uitgever HarperCollins

ISBN 9789402729306

Paperback, 448 pagina’s

Vertaler Robert Neugarten

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Beste Obama

 • Hanneke Tinor-Centi Bericht auteur

  Via een mailbericht ontving ik een reactie van Jaap Nauta. Hij las ‘Beste Obama’ en schreef een bericht aan de auteur van het boek, Jeanne Marie Laskas. Met zijn toestemming plaats ik hieronder zijn bericht:

  Dear Jeanne Marie,

  In the last half year I read your book “To Obama”.

  I am deeply impressed by what I have read.
  The way you characterize Barack Obama as person is exactly as I have looked to him from a great distance.
  And of course the stories of the people who wrote to Obama, how cleverly this is shared with the readers in your book.

  I can hardly imagine, that after Obama anew president will soon come, who will personally respond to letter writers.
  I rarely read a book, after which I am disappointed that I have finished it without going any further.
  This is the greatest compliment I can give you. Also compliments to Barack Obama, the staff of his mailroom and last
  but not least the writers that has given permission for their stories in this book.

  Many thanks for the reading pleasure I enjoyed in the past six months.

  Jaap Nauta,
  Nieuwegein.