Bijna vernietigd


Bijna vernietigd is gebaseerd op het oorlogsdagboek van Elleke Rosendaal, waarin ze haar jaren in het Tjideng-kamp in Batavia beschrijft. Elleke verandert van een levenslustige puber in een cynische jonge vrouw die haar geloof in de mensheid langzaam maar zeker totaal verliest.

“Hoe ze ook werd, wat ze ook allemaal nog zou meemaken in haar leven –en dat was veel want ze was tenslotte pas dertien (bijna veertien)- deze dag vergat ze nooit.”

Ellekes dochter groeit op met een moeder die krampachtig probeert van iedere naoorlogse dag een feest te maken. Deze krampachtige pogingen leiden onvermijdelijk tot ontgoocheling. Ellekes drang naar euforie maakt een normaal gezinsleven onmogelijk. Haar kampervaringen zijn niet alleen bepalend voor haar eigen leven, maar ook voor dat van haar dochter en kleindochter.

Biegel heeft kans gezien de geschiedenis van Elleke Rosendaal prachtig en aangrijpend in woorden te vatten. De weerzinwekkende behandeling waar de gevangenen in de kampen aan worden blootgesteld en de traumatische effecten die deze tijd op hen heeft gehad, zijn confronterend en openen de ogen van hen die weinig of geen weet hebben van dit stuk geschiedenis. Ook de periode daarna maakt diepe indruk en Bijna vernietigd bewijst wederom dat dergelijke traumatische gebeurtenissen ook een dramatisch effect hebben op latere generaties.

“Ze keken elkaar aan. Elleke en haar moeder. Hoe hadden ze dat kunnen denken. Wat een naïviteit om te denken dat je de Jap bij de neus kon nemen. Dit keer: geen woorden van troost, dat het goed kwam. Geen: we vinden er wel wat op. Zwijgend zaten ze daar. De handen in de magere schoten. Bewegingloos.”

Biegel brengt het verhaal op respectvolle wijze en haar schrijfstijl is van bovengemiddeld niveau. Ze onthoudt zich van teveel sentiment, maar juist door deze reserve komt haar relaas dubbel en dwars binnen.

Chapeau voor deze auteur die het heeft aangedurfd dit verhaal te vertellen in haar boek Bijna vernietigd! Een belangrijk werk over een onderwerp waar feitelijk te weinig aandacht voor is (geweest).

Over de auteur

Claudia Biegel (1957) is geboren en getogen in Amsterdam. Ze studeerde culturele antropologie aan de UvA en was jarenlang werkzaam bij VluchtelingenWerk Nederland. Momenteel is als communicatieadviseur verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Bijna vernietigd is haar vierde boek.

Uitvoering

Uitgeverij LM Publishers

ISBN: 9789460225109

Paperback, 224 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.