Blinde wraak


‘Blinde wraak’ is het derde en afsluitende deel van de reeks van Nina Verheij. ‘Fatale keuzes’ en ‘Geheugenspel’ gingen aan dit boek vooraf. De drie delen zijn op zich los van elkaar te lezen, maar de drie boeken achtereen lezen heeft beslist de voorkeur.

In ‘Blinde wraak’ ontdekt rechercheur Emily Gagliardi het lichaam van een vrouw op het dakje naast haar balkon. De vrouw is zorgvuldig neergelegd als Vrouwe Justitia, met een blinddoek, weegschaal en zwaard. Alleen heeft Emily geen idee wie ze is. Is het een waarschuwing dat zij zelf de volgende is, of schuilt er een andere reden achter de aanwezigheid van de vrouw? Het onderzoek wijst al snel naar een seriemoordenaar uit de jaren negentig.

Bizar is het feit dat onderzoek bovendien uitwijst dat de dode vrouw al was overleden voordat zij werd neergelegd op het balkon van Emily en dat zij bovendien een natuurlijke dood is gestorven. Dat wijst er vooral op dat het een boodschap is richting Emily. Emily duikt dieper in de zaak en zoekt hulp bij haar voormalige mentor Paul. Dat brengt overigens weer problemen op het persoonlijke vlak met zich mee.

“Vanwege alle ellende die Paul haar de afgelopen weken had bezorgd zonder dat hij het wist, had ze zich het liefst geërgerd aan zijn bezorgdheid. Toch merkte ze aan zichzelf dat ze zijn ongerustheid waardeerde. Hoe hard ze soms ook haar best deed om hem te haten, om dezelfde afschuw voor hem te voelen die ze had ervaren nadat ze erachter was gekomen wat hij …  had aangedaan, sinds hij haar had geholpen met haar vaders zaak, was alles anders.”

Verheij is zo’n auteur die zich gaandeweg verder ontwikkelt. De schrijfkilometers die zij inmiddels achter de rug heeft, hebben haar talent beslist doen groeien. Was ‘Fatale keuzes’ al een aangename verrassing, met een constructie waarbij Verheij met diverse tijdlijnen werkt, vooral qua spanningsopbouw zit ‘Blinde wraak’ nog ingenieuzer in elkaar. De personages die de trouwe lezer reeds heeft leren kennen in de voorgaande delen, worden nader gepresenteerd, waarbij de auteur niet uit het oog verliest dat er lezers zijn die met ‘Blinde wraak’ voor het eerst kennismaken met haar werk. Dat doet zij vooral door te starten met een terugblik op de eerste twee delen.

“Hoewel hij het nooit toegaf, wist ze dat zijn geweten hem parten speelde. Soms waren zijn acties veelzeggender dan zijn woorden. Hij hielp haar belangeloos. Niet omdat hij bang was dat ze hem alsnog zou aangeven bij haar collega’s, maar omdat hij een goed mens was. Grotendeels.”

Kortom, Verheij levert met ‘Blinde wraak’ een uitstekende psychologische thriller af met intelligent verwerkte plotwendingen, fraaie diepgang en een meesterlijke finale.

Over de auteur

Verheij (1984) komt uit Haarlem en schrijft al heel wat jaren. Reeds als kind schreef ze haar eerste verhaal en haar eerste thriller kwam reeds in haar tienerjaren tot stand. Na het VWO studeerde zij Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden en rondde cum laude haar Master Taalbeheersing af. Ze ging werken in de online marketing-wereld. Eind 2016 gooide ze het roer om teneinde zich serieus op het schrijven te concentreren. Tijdens een rondreis door Australië ontstond de basis voor een romantisch drama en voor ‘Fatale keuzes’, waarmee zij zou debuteren.

Naast het schrijven van haar eigen boeken biedt Verheij inmiddels, via haar bureau BackWords, online schrijfcursussen aan en is zij freelancer op het gebied van copywriting en online marketing.

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN: 9789464208504 , 9789464208511

Paperback, 499 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.