Bloed uit steen


Bloed uit steen draait om een lugubere vondst. In een bunker wordt een drietal opgezette lichamen aangetroffen. Deze gruweldaad is het werk van hoofdpersoon Wolfsangel. Het doel van zijn daad is de Noorse bevolking te laten oordelen over een misdadige kwestie uit het verleden.

Misdaadverslaggever Odd Gripar onderzoekt de bizarre zaak en stuit op de verborgen geschiedenis van het Noorse ‘Lebensborn’-project, het grootste rasverbeteringexperiment van de nazi’s. Bij iedere ontdekking volgt een bekentenis van één van de doden over de slechte behandeling van kinderen van een beruchte ‘Gestapo-SS’er’, Hellmuth Reinhard en komt aan het licht hoe de kinderen na de oorlog mishandeld werden.

Wolfsangel, geobsedeerd door de geest van een verdwenen Duits oorlogskind, gaat tot het uiterste om het Noorse volk te doordringen van een harde waarheid: hoe ze de kinderen van hun vijanden na de oorlog hebben laten misbruiken. De nietsontziende dader perst bloed uit steen, maar wordt op aangrijpende wijze ook het offer op diezelfde steen.

“Ze keken elkaar in de ogen en herkenden zichzelf in elkaar. De twee mannen geloofden in zichzelf, ze waren sterk en lenig en bieden getrainde soldaten met een grote dosis doodsverachting.”

Bloed uit steen is het debuut van Bram Verhoeff en met dit debuut geeft de auteur direct zijn visitekaartje af en dat doet hij met verve. Een intrigerend verhaal, goede constructie, stevig thema en een schrijfstijl die een belofte inhoudt voor meer moois van de hand van deze nieuweling.

Het pleit overigens ook voor Verhoeff dat hij het zich voor zijn debuut bepaald niet gemakkelijk heeft gemaakt. Niet qua onderwerp, maar ook niet qua personages die toch op zijn minst bijzonder genoemd mogen worden en die de auteur op uitstekende wijze weet te karakteriseren. Zelfs de dialogen zijn van een knappe natuurlijkheid, een kunst die menig auteur met meer schrijfkilometers op de teller nog niet op deze wijze beheerst.

“Hij keek haar aan en geloofde. Haar aanwezigheid, de omgeving, de volbrachte taak gaven hem het gevoel dat hij leefde. Hij was zich er opeens van bewust hoe opgesloten hijzelf had geleefd. Zijn leven was altijd op drift geweest, nu leek het alsof hij in een rustige haven binnenvoer. De diep ingewortelde verbetenheid, het wantrouwen en de angst voor zijn ziekte kwamen enigszins tot rust.”

Kortom, chapeau voor deze Bram Verhoeff en op naar zijn volgende boek in de hoop dat dat geen tien jaar op zich laat wachten. Dat is namelijk de tijd die Verhoeff nodig had om Bloed uit steen te schrijven. Daar zit echter wel de tijd bij dat Verhoef research deed naar het in 1935 door de nazi’s opgestarte ‘Lebensborn’-project, dat gericht was op een toename van het aantal kinderen met een Arisch uiterlijk.

Over de auteur

Bram Verhoeff (61) werkte maar liefst tien jaar lang aan zijn debuut. Hij deed grondig research naar het Lebenshorn-project en reisde zelfs naar Noorwegen af.

Uitvoering

Uitgeverij Keytree

ISBN: 9789492719201

Paperback, 413 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.