Bloedzuster


De hoofdrol in Bloedzuster is weggelegd voor de 23-jarige Samantha. Samantha woont in Brabant en runt, samen met haar vriend Robert, de bloemisterij annex kwekerij van haar vader. Al sinds haar kinderjaren is Samantha bevriend met Noor, ondanks het feit dat de twee zo verschillend zijn als het maar kan. Wanneer Noor op enig moment besluit naar Zuid-Afrika te gaan om daar een jaar voor weeskinderen te gaan zorgen, is dat ‘typisch Noor’.

Wanneer Sam haar vriend–opnieuw- betrapt op een slippertje, besluit zij Noor in Afrika op te zoeken om zich te bezinnen op haar relatie met Robert. Daar aangekomen, blijkt Noor spoorloos. Sam gaat naar haar vriendin op zoek, hetgeen niet geheel zonder gevaar is. Ze ontdekt dat Noor duistere praktijken aan het licht wilde brengen. Wie kan ze vertrouwen en is Noor eigenlijk nog wel in leven?

“Een geritsel buiten trok haar aandacht. Geconcentreerd luisterde ze naar het geluid dat dichterbij leek te komen. Voetstappen en geschraap. Er was daar iemand, dat wist ze zeker.”

Bloedzuster is het romandebuut van Anita Kroef en het mag gezegd: het is een veelbelovend debuut. Kroef bezit een uitstekend verhalend vermogen en alhoewel haar schrijfstijl zo nu en dan nog wat ongeoefend is, leest het geheel toch heel vlot. Kroef weet haar personages goed te karakteriseren, waarbij niet alleen hoofdpersoon Sam alle glans krijgt, maar ook diverse andere personages goed uit de verf komen. De dialogen in Bloedzuster zijn zeer natuurlijk en dat is een groot goed voor een debuterend auteur. Op een of andere manier lijkt het gesproken woord voor veel auteurs nog wel het meest ingewikkeld. Dat heeft Kroef echter al prima in de vingers.

“Samantha wreef eens door haar vermoeide ogen. Hoe kwam Noor in hemelsnaam aan deze informatie? En waarom verzamelde ze die? Toch was dit het enige bestand op de usb-stick dat de reden kon zijn het ding te verbergen.”

In vloeiende beweging zijn enkele flashbacks in het verhaal ingebouwd om de lezer de vriendschap tussen de twee jonge vrouwen, die elkaar al van kinds af aan kennen, te laten meebeleven. De spanningsopbouw is goed en Kroef trakteert haar lezers diverse keren op een verrassende wending. Zeker ook vermeldenswaardig is het feit dat deze nieuwe Nederlandse thrillerauteur de omgeving erg goed weet te schetsen en dat is geen sinecure wanneer je ervoor kiest je verhaal zich af te laten spelen in Zuid-Afrika. Gedetailleerd weet ze het de diverse plekken in Zuid-Afrika, waar Sam op zoek gaat naar Noor, zó te schetsen, dat je het bijna voor je ziet. Goed gedaan!

Kortom, complimenten voor dit thrillerdebuut van Anita Kroef. Wel, bij een tweede druk, die er vast zal komen, de laatste onvolkomenheden er even uit laten halen middels een finale redactieronde.

De auteur

Anita Kroef (1969) komt uit Brabant en woont met haar partner in Nijmegen. Ze werkt als Investeringscoördinator & Specialist Administratie in een ziekenhuis in woonplaats. Al sinds haar kinderjaren schrijft ze korte verhaaltjes en gedichten en is ze een echte boekenwurm. Ze verslindt boeken in allerlei genres, vooral die van de Zuid-Afrikaanse schrijver Wilbur Smith. Ze raakt ze gefascineerd door het Afrikaanse continent en in de afgelopen vijfentwintig jaar bezocht ze diverse Afrikaanse landen.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493157934

Paperback, 316 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.