Boem Boem 1


Boem Boem 1 gaat van start met een aanslag tijdens een marathon in Antwerpen. Er zijn meerdere doden te betreuren. De dag erna wordt er opnieuw een aanslag gepleegd. Dit keer bij een Brusselse school. Een waar bloedbad is het gruwelijke resultaat. De verdenking gaat direct richting IS, die beide aanslagen al snel opeist.

België is in rep en roer, de inwoners leven in angst. Het openbare leven ligt vrijwel plat en vluchten naar Brussel worden afgelast. De kritiek in de media is niet mals, want ondanks de massale inzet van specialisten en middelen is er van de daders geen enkel spoor. De gehele politiemacht blijft volhouden dat dit het werk is van IS. Voormalig legerofficier, Alexandra Vierendeel, is de enige die tegendraads de andere kant opkijkt en, samen met een journaliste, een denkbeeldige bom doet barsten: de Bende van Nijvel is weer actief.

Boem Boem 1 kent twee verschillende verhaallijnen. De eerste verhaallijn speelt zich af in het Brussel en Antwerpen van 2020 en de andere op het Belgische legerkamp op Duits grondgebied, Ludenscheid. Deze verhaallijn speelt zich af in 1986. Op enig moment komt aan het licht dat de diefstal van granaten uit Ludenscheid kan worden verbonden aan de aanslagen in het heden.

“Op de vertraagde beelden zie je duidelijk hoe een spoedarts en een verpleger van het Rode Kruis proberen een oudere man te reanimeren. Vermoedelijk die vriendelijk uitziende Nederlander met zijn ijsje waarover Alice tijdens de lunchpauze vertelde. Meer naar rechts zit een soldaat in camouflage naast een zwaargewonde jongen. Hij houdt met zijn ene hand de arm van de jongen in de lucht terwijl hij in de andere een infuus vasthoudt.”

Van der Cruysse heeft met Boem Boem 1 zijn niveau van de Bling Bling serie minimaal geëvenaard. Het verhaal is uitstekend geconstrueerd en zijn schrijfstijl is er –zo mogelijk- zelfs nog op vooruit gegaan qua raffinement. Ook de typische en verfijnde ‘Van der Cruysse – humor’ hoeft de lezer in deze nieuwe serie niet te ontberen; fijn!

De auteur slingert zijn lezers heen en weer tussen locaties, tijdspanne en personages en ik kan je zeggen: je gaat dit ‘geslinger’ met genoegen aan! Spanning en dynamiek worden afgewisseld met fraaie interpersoonlijke momenten waarbij de lezer even op adem kan komen.

Zijn personages zet Van der Cruysse weer bijzonder uitgekiend neer. Ze zijn enerzijds bijzonder, anderzijds volkomen geloofwaardig. Die geloofwaardigheid trekt de auteur overigens door in zijn dialogen; prima! Bovendien is de basis van het verhaal beangstigend reëel. Ze zou zomaar bewaarheid kunnen worden… Van der Cruysse voert richting einde van het boek, de spanning allengs meer op, en ….. eindigt Boem Boem 1 met een prikkelende cliffhanger. Kom maar op met Boem Boem 2!

Kortom, deze auteur laat het niet zitten bij één serie. De drie van Bling Bling waren dus zeker geen lucky shot en met het begin van dit tweeluik, heeft Van der Cruysse zich definitief een plek veroverd tussen ‘de grote jongens’.

Over de auteur

Jan Van der Cruysse studeerde rechten, communicatiewetenschappen en marketing (1979-1985). Hij was vijf jaar lang journalist tot hij op de luchthaven van Zaventem woordvoerder werd van Aviapartner (1989-1994) en vervolgens van Brussels Airport (1994-2014). Na de luchthavenperiode te hebben afgesloten, stichtte hij zijn eigen vennootschap en werd consultant in crisiscommunicatie bij een belangrijke Belgische PR-groep. Op 55-jarige leeftijd schreef Van der Cruysse het eerste deel van zijn Bling Bling-serie; het werd een trilogie.

Met het eerste deel van zijn trilogie won hij de Hercule Poirotprijs, de Diamanten Kogel en

de Schaduwprijs. Deel twee haalde de shortlist voor de Hercule Poirotprijs 2017 en was tevens genomineerd voor de Gouden Strop in Nederland. In mei 2018 verscheen het het sluitstuk van de Bling Bling-trilogie.

Uitvoering

Uitgever: Manteau

ISBN: 9789022336137

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.