Bonuszoon


Hoofdpersoon Lauren wordt verdacht van de moord op haar buurjongen Bart. Haar gevoel vertelt haar echter dat ze daar nimmer toe in staat zou zijn.  In haar pogingen om de ware toedracht te achterhalen, dreigt Lauren de grip op haar leven te verliezen. Ze raakt verwijderd van haar gezin en belandt in een levensbedreigende situatie. Wordt het geloof in haar eigen intuïtie haar uiteindelijk fataal?

Bonuszoon is een psychologische thriller die menig lezer in zijn/haar ban zal krijgen. Een geladen en rakend verhaal met personages die zó goed zijn gekarakteriseerd dat je het gevoel hebt hen werkelijk te kennen of op zijn minst te hebben ontmoet. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit we hier te maken hebben met een talentvol auteur, maar ook met haar keuze om personages Lauren en Ellen (de moeder van Bart) wisselend de hoofdrol te geven in de hoofdstukken.

“Soms lijkt het leven zelf een groot misverstand. Het helpt niet daarover te tobben. Je zult toch door moeten. Er zit niks anders op. Ellen kijkt naar de grijsmetalen klok die recht voor haar aan de kale muur hangt. Hoezeer ze het jachten de stad ook is ontwend, wachten vindt ze nog steeds een nutteloos tijdverdrijf.”

Het is nauwelijks voor te stellen dat Bonuszoon het debuut is van deze Kalkman. Ze heeft weliswaar al heel wat schrijfmeters achter zich liggen, maar ze schreef nog nooit eerder een volledige roman. Wanneer een auteur met een debuut een dergelijk niveau behaalt als Kalkman met haar Bonuszoon, dan belooft dat wat.

“Ze streelt voorzichtig de lange wimpers die Barts ogen voor altijd gesloten houden en neemt zijn handen in de hare. Rauwe emotie welt in haar op. Ze weet het nog goed. Grote ogen die haar aankeken op het moment dat hij ter wereld kwam.”

De psychologische lading enerzijds en de gruwelijkheden die deze auteur ook niet schuwt, creëren tezamen een interessant geheel. Daar komt nog bij dat Kalkman kans ziet om een aantal gebeurtenissen, tot ver in het verhaal, onduidelijk te houden waardoor de lezer diverse verrassingen te verwerken krijgt. Tenslotte mag niet ongenoemd blijven dat, ondanks dit alles, de auteur nergens over de top gaat of ongeloofwaardig wordt en ze de emoties van haar personages bijzonder treffend in woorden weet te vatten, tot in de dialogen aan toe.

Over de auteur

Antoinette Kalkman (1964) is moeder, ondernemer, marketeer en schrijver. In haar jeugd wil ze journalist worden maar komt, na een aantal omzwervingen in de financiële sector terecht. Daar richt ze twee ondernemingen op en behoort na een aantal jaren tot de top 50 meest invloedrijke vrouwen in de verzekeringsbranche. In 2013 schrijft ze Schuld & Boete, een jubileumboek met 19 geromantiseerde verhalen, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de financiële praktijk. Dat is de feitelijke start van haar carrière als auteur. Ze schrijft diverse verhalen; Bonuszoon is haar romandebuut.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789492115850

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.