Broor


Raoul Thomas heet hij, maar niemand binnen het gezin waar Raoul opgroeide gebruikt de naam die hem als baby is gegeven. Raoul gaat door het leven als Broor; de derde zoon in een doorsnee slagersgezin. Zijn broer Har vertelt dit verhaal. Het verhaal over zijn jongere broer die pas na enkele dagen nadat hij een herseninfarct kreeg, werd gevonden. Naakt, met diverse verwondingen, met als enige gezelschap zijn trouwe hondje Toppie.

“Op een maandagavond halverwege augustus kreeg Broor een herseninfarct. Op vrijdagochtend, drieënhalve dag later, vonden we hem pas in zijn flat op de derde verdieping. De deur naar het balkon stond open. Hondje Toppie zat stil en trouw met grote ogen naast hem.”

Gedurende de tijd die hij doorbrengt in het ziekenhuis en de revalidatiekliniek, wordt beetje bij beetje duidelijk wie Broor werkelijk was. Zijn ‘andere kant’ is zowel tragisch als  humoristisch. Broor komt uiteindelijk meer tot zichzelf dan ooit voorheen. Het einde is echter onontkoombaar: een zelf getart lot. Tegelijkertijd omsluit het slot een openbaring, een ingegeven inzicht, voor zijn broer Har Thomas. In de wijze waarop Har dit inzicht ondergaat, toont zich het thema van Broor.

De subtitel van dit boek ‘Romoires omtrent een nondescript’ dient gelezen te worden als de memoires van een ‘niemand’. Wat Broor een ‘niemand’. Nee toch? Niemand is tenslotte een niemand….

“Ik had vorige keer verteld over zijn afgelopen jaren en dat hij een kleine twintig jaar geleden zijn heel goede baan kwijtraakte. Ook wisten zij dat hij nu laagbetaald koerierswerk deed op veelal verre ritten, dat ik wekelijks zijn factuur opmaakte en dat hij kennelijk de discipline had drinken uit te sluiten tijdens dit werk.”

De schrijfstijl van Theelen is gedetailleerd, maar vlot en soepel. Bovendien is de woordenschat van deze auteur rijk en hij weet dat op fraaie wijze in zijn verhaal te brengen zonder dit als doel voorop te stellen. Zijn dialogen zijn talrijk en geloofwaardig en Theelen speelt op intelligente wijze met de tijd. Met regelmaat springt hij heen en weer in de tijd, waardoor de lezer Broor goed leert kennen. Bovendien weet de auteur het verhaal, ondanks het niet al te vrolijke thema en het sociaal arme leven van het hoofdpersonage, toch met regelmaat te verluchtigen.

Broor is het aangrijpende verhaal van een weinig verheffend mens en juist dat maakt het geheel zo rakend. Het gaat namelijk over een medemens die we zomaar in ons eigen leven zouden kunnen aantreffen. Theelen bewijst met Broor dat er geen opgepoetst, uitzonderlijk of opmerkelijk personage nodig is, noch een leven dat qua gebeurtenissen boven dat van u en mij uitstijgt. Juist doordat de auteur dit soort kunstgrepen niet toepast, raakt hij met Broor.

De auteur

Coen Theelen (1957) studeerde Engels en Letterkunde. Zijn eindthesis ging over Nonsense literature en nonsens in literatuur. Theelen is auteur, deeltijddocent Engels en handelsagent.

Uitvoering

Uitgeverij Cetes

ISBN: 9789079608003

Paperback, 286 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.