Commandeur van de Kaap


‘Commandeur van de Kaap’ vertelt het verhaal van Simon van der Stel, commandeur en later gouverneur van het zeventiende-eeuwse Kaap de Goede Hoop.

Het idyllische, door wijngaarden omgeven, Stellenbosch is naar Simon vernoemd. Hij was de oprichter van het wereldberoemde wijnlandgoed Groot Constantia én de kleinzoon van een slavin die later zelf meer dan

honderdvijftig slaven zou bezitten. Simon van der Stel was echter vooral een man met visie en lef, die de Tafelberg voorbijging en door zijn ondernemingslust van Jan van Riebeecks armetierige verversingspost een heuse kolonie maakte.

“Hijgend komt ze tot bedaren. ‘Dit hebben we aan u te danken,’ zegt ze raspend, haar blik gericht op zijn borst, alsof zijn hart een denkbeeldig doel is voor de haat die ze voor hem voelt. Wanneer haar zicht weer scherp wordt ziet ze zijn geschrokken uitdrukking, de rode krassen en vlekken op zijn gezicht waar ze heeft uitgehaald en hem zelfs tot bloedens toe heeft gekrabd.”

Na het prachtige ‘Formosa, voorgoed verloren’ komt Joyce Bergvelt opnieuw met een indrukwekkende historische roman, gebaseerd op waar gebeurde feiten. Omdat Bergvelt haar verhaal in romanvorm heeft gegoten, heeft ze voor zichzelf vrijheid gecreeerd. Dat neemt echter niet weg dat haar boek tot stand kwam na zorgvuldig historisch onderzoek. De hoofdpersonages hebben echt in die tijd geleefd en hun leven kwam in grote lijnen overeen met hetgeen Bergvelt in haar boek presenteert.

“Simon trekt zijn hand weg en gaat staan, zijn rug naar haar toegedraaid. ‘Je weet dat mijn vader in Ceylon het leven heeft gelaten, toch?’ Cornelia knikt. ‘Ja, dat wist ik,’ zegt ze zacht. ‘Hij is bij Pannare vermoord door het leger van de koning van Kandij. Ik was toen zes jaar oud. Hij diende onder Johan Maetsuycker. Mijn vader had hem nog gewaarschuwd dat de militaire actie die hij van plan was uit te voeren een veel te groot risico zou vormen voor hem en zijn eenheid. Maar Maetsuycker weigerde naar hem te luisteren, hij negeerde zijn advies volledig. Hij heeft mijn vader de dood ingejaagd, Cornelia. Met nog honderden anderen.”

De wijze waarop Bergvelt haar personages tot leven brengt, maakt ‘Commandeur van de Kaap’ een uiterst boeiend en fijn lezende roman. De vloeiende schrijfstijl van de auteur doet de rest. Bovendien weet Bergvelt de sfeer uit het verleden heel goed te treffen en de omgeving bijzonder beeldend tot leven te brengen. In die omgevingsschetsen neemt Bergvelt haar lezers mee naar de Nederlandse Republiek, Mauritius, Batavia, Ceylin en Kaap de Goede Hoop.

‘Commandeur van de Kaap’ zal door liefhebbers van waargebeurde historische verhalen ongetwijfeld van harte in de armen worden gesloten, maar ook zij die interesse hebben in de koloniale geschiedenis, zullen genieten van deze fraaie roman.

De auteur

Joyce Bergvelt werd geboren in Amstelveen en verhuisde op haar tiende jaar naar het buitenland. Zij groeide op in Japan, Engeland en Taiwan, waarna zij Chinese Studies studeerde aan de Engelse universiteit van Durham, en een jaar doorbracht in Beijing. Na een werkzaam leven in Nederland (o.a. voor IP/RTL Nederland en TSMC Europe), verbleef Bergvelt als ‘expat wife’ in Caïro, Sydney, en Dubai. In Sydney volgde zij een opleiding in Freelance Journalism en in Dubai schreef ze drie jaar lang voor “Hollandse Nieuwe”, de maandelijkse glossy van de aanzienlijke Nederlandse vereniging aldaar. In oktober 2015 verscheen haar debuutroman ‘Formosa, voorgoed verloren’ bij Uitgeverij Conserve.

Uitvoering

Uitgeverij LM Publishers

ISBN: 9789460229985

Paperback, 336 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer, copywriter en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.