Dansen met slangen en vuur


Een nuchtere Groningse die buikdanseres wordt? Het klinkt ongeloofwaardig en toch is Dansen met slangen en vuur gebaseerd op het leven van de Groningse Carla die ooit, als liefhebberij met buikdansen in aanraking kwam en er vervolgens haar beroep van maakte. Ruim 35 jaar zou ze hiermee doorgaan.

Zes jaar geleden beëindigde Samiera haar carrière, die uiteindelijk 35 jaar zou duren, en greep de Coronacrisis aan om haar verhaal aan het papier toe te vertrouwen. Het bijzondere verhaal dat ooit begon met een cursus buikdansen en resulteerde in een internationale carrière. De artiestennaam ‘Samiera’ heeft ze te danken aan haar  Libanese buikdanslerares.

“Ik ben voor mijn werk maanden van huis en onze dochter gaat naar school, dus Layla is veel alleen. Ze spreekt geen Nederlands en heeft weinig contact met anderen. Ik wil jou een voorstel  doen: jij gaat af en toe bij Layla op bezoek, je helpt haar met de Nederlandse taal en Layla geeft jou buikdansles. Is dat een deal?” “Ja, natuurlijk!” riep ik enthousiast.”

In de jaren die volgen verfijnt Samiera haar technieken en met haar oriëntaalse show is ze een welkome aanvulling op de showgroep van de revue Het Showpalet, waar ze van het ene op het andere moment ook assistente van een illusionist wordt. Samiera heeft haar grenzen echter nog niet bereikt en leert van een voormalig fakir de techniek van het vuurspuwen en over glasscherven lopen en voegt dit aan haar act toe. Ze bereikt ook de Nederlandse televisie als vaste waarde in het Veronica-programma De Pin Up Club.

“Het woonhuis van Ritsko van Vliet senior was net een museum. Overal lagen spullen uit de circus- en variétéwereld uitgestald. Aan de wanden hingen oude theaterposters. Senior gaf me een rondleiding en vertelde over het artiestenleven van weleer.”

Dansen met slangen en vuur is een bijzonder openhartig boek en zo nu en dan zelfs opzienbarend. De volgende carrière van deze Samiera mag overigens duidelijk zijn, want ze beschikt over een vlotte schrijfstijl waarbij ze een goede balans weet te bereiken tussen spannende, rakende, amusante en zelfs zo nu en dan dolkomische gebeurtenissen zodat het een uiterst boeiend en rijk geheel is geworden.

Zo verrassend als het is dat een nuchtere Groningse op een dergelijke wijze carrière maakt, zo verrassend is ook dit boek!

De auteur

Carla Goos woont in Groningen en was, na haar opleiding bij Buikdansschool Cartharine Ruillet, 35 jaar actief als buikdanseres, slangenbezweerster en waarzegster.

Uitvoering

Uitgever Elikser

ISBN: 9789463652995

Paperback, 327 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.