Dark number


De hoofdpersonages in Dark number, Victor en Ianthe, zijn het perfecte koppel. Hun huwelijk is prima, Victor heeft het zakelijk goed voor elkaar en Ianthe wil niets liever dan haar man gelukkig maken en een gezin stichten. Dat gezin komt er en het stel krijgt een dochter, Lina.

Toch er dat moment dat de kansen zich keren, ook voor dit gelukkige stel. Demonen uit Victors verleden zijn daar de oorzaak van. Victor heeft het gevoel dat hij de controle verliest en probeert die krampachtig te herwinnen. Uiteraard heeft dat zijn weerslag op het huwelijk van de twee en Ianthe voelt zich in haar vrijheid beknot. Beiden zitten gevangen in hun eigen emoties. Zij kampt, binnen haar isolement, met schuldgevoelens en schaamte; Victor is volledig ontgoocheld en grijpt obsessief terug naar het verleden. Weten zij de gebeurtenissen een halt toe te roepen of gaat de situatie van kwaad tot erger? Je leest het in Dark number.

“Ianthes vertrouwen winnen is een langzaam proces. Eerst moet zij de schaamte voorbij. Ze moet de feiten accepteren. Háár treft geen schuld. Het is voorbij. Ze hoeft de slachtoffermantel niet meer aan te trekken. Ze is vrij.”

Met Dark number grijpt Anyca een precair onderwerp bij de horens, te weten huiselijk geweld. Dat doet zij zorgvuldig, zonder te grijpen naar de sensatietool. De spanningsboog hanteert zij echter wel degelijk. Al in de eerste pagina’s ziet zij kans haar lezers het verhaal in te trekken en van loslaten is geen sprake. Geboeid blijf je doorlezen, in spanning en vertwijfeling.

“Verschrikt loopt Ianthe hem achterna. Victor, dat kan je niet menen! In het open deurgat aarzelt hij. Hij schudt zijn hoofd en loopt vastberaden naar de deur. Victor! Victor! Roept ze. Wanneer kom je terug? De deur valt in het slot. Ianthe zakt neer op de grond.”

Anyca presenteert haar verhaal vanuit dubbel perspectief en dat maakt het boek vollediger dan wanneer zij zich gehouden had aan haar oorspronkelijke plan om het verhaal alleen vanuit Ianthe’s perspectief te vertellen.

De auteur hanteert een fraaie en beeldende schrijfstijl en weet haar personages goed te karakteriseren, waarbij niet alleen Ianthe en Victor goed uit de verf komen, maar ook diverse subpersonages een, zij het bescheidener plek, in de spotlights krijgen. Haar dialogen zijn vlot en werkelijk, waarbij de Anyca een goed gevoel aan de dag legt voor wat betreft de toon van spreken van haar personages.

Kortom, Dark number is een aanrader. Een boek dat het midden houdt tussen een roman en een thriller.

De auteur

Ria Anyca (62) heeft er een carrière als journaliste en opvoedster op zitten. Eerder schreef zij Houb Houb, Yellah over de Syrische vluchtelingenkampen in Libanon, Reisadvies Negatief over de gevolgen van de burgeroorlog in Angola en De man van Babylon over de zoektocht van een meisje naar haar biologische vader.

Uitvoering

Uitgeverij Witsand

ISBN: 9789492934628 , 9789492934703

Paperback, 232 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.