Dat is toch logisch


In Dat is toch logisch pakt Eugenia Cheng het ongrijpbare fenomeen logica bij de kladden. Want wát is logica nu toch eigenlijk en wat is logisch? Al duizenden jaren gebruiken wiskundigen logica om de wereld duidelijker te maken. In haar boek onthult Cheng de innerlijke werking en beperkingen van logica en legt ze uit waarom emoties essentieel zijn voor hoe je denkt en communiceert.

“Als uit zuivere logica een bewering volgt, moet die automatisch waar zijn. Het hardop zeggen voegt niet echt nieuwe informatie toe, maar verschaft wel een nieuw inzicht. Dat is waarom logische implicaties in de gewone taal soms een beetje stom kunnen klinken, aangezien het nieuwe inzicht vaak enorm voor de hand ligt.”

We leven in een wereld waarin fake nieuws overal opduikt en zelfs de verkiezingsresultaten beïnvloedt. Dit boek leert je hoe je helderheid kunt vinden zonder de nuance te verliezen en hoe je zorgvuldig om kunt gaan met de complexiteit van kwesties als politiek, racisme en seksisme.

Wat een bijzonder boek is dit. Uniek op velerlei fronten. Cheng weet op intelligente doch uiterst toegankelijke wijze de werking en beperkingen van logica uit de doeken te doen. Daarnaast maakt zij zonneklaar waarom emoties essentieel zijn voor hoe wij denken en communiceren. Bovendien leert Cheng haar lezers hoe te dealen met bijvoorbeeld de politiek en issues als seksisme, racisme et cetera en hoe beslissingen te nemen.

Eigenlijk is alles wat Cheng in haar boek presenteert…zó logisch en toch, veel van hetgeen zij schrijft, bedachten we niet al zelf en dat is nu precies wat Dat is toch logisch zo sterk maakt.

Het boek is bovendien zó ingericht dat het niet alleen een boeiend boek is om in één keer, in zijn geheel te lezen, maar doordat het boek is opgedeeld in drie delen én een praktische hoofdstukindeling heeft, is het tevens een handig naslagwerk geworden.

“De abstracte wereld is een wereld van ideeën en concepten, die losstaat van onze concrete, rommelige wereld van objecten, mensen en gevoelens. Maar hoe reageert die logische wereld op de wereld waarin we leven? Het is leuk als je logische situaties kunt begrijpen, maar een van de beperkingen hangt samen met het feit dat de abstracte wereld onze ‘echte’ wereld wel verheldert, maar niet onze echte wereld is en er dus altijd iets verloren zal gaan of verdraaid zal worden als we terugkeren naar de echte wereld.”

In deel I behandelt Cheng de kracht van de logica en in deel II gaat ze over tot de beperkingen ervan. In deel III tenslotte laat ze haar lezers voorbij de logica kijken.

Kortom, Dat is toch logisch is een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan houvast in ons weerbarstige leven.

Over de auteur

Eugenia Cheng is wiskundige, opvoeder, auteur, columnist, pianist en kunstenaar. Ze behaalde een doctoraat in wiskunde aan de University of Cambridge. Ze is als wetenschapper verbonden aan de School of the Art Institute of Chigago en doceerde eerder aan de universiteiten van Cambridge, Chicago en Nice.

Uitvoering

Uitgever HarperCollins

ISBN:  9789402707021

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.