Date met een derde


De hoofdrol in Date met een derde is weggelegd voor Daniëlle Voswinkel. Daniëlle is 38 en violiste. Na een aantal mislukte dates in haar zoektocht naar een levenspartner, ontmoet Daniëlle via een datingsite weduwnaar Ruben Zadelhof. In Ruben denkt Danielle haar gedroomde levenspartner te hebben gevonden.

De twee lijken in veel zaken op één lijn te zetten. Ruben is uitvinder en heeft een fraai landgoed in Belgisch Limburg. De relatie begint harmonieus en idyllisch en vooral Danielle kan haar geluk niet op wanneer zij zwanger blijkt te zijn. Naarmate de relatie langer duurt, verschijnen er echter haarscheurtjes in het perfecte plaatje. Er komen enkele verwarrende feiten uit Rubens’ verleden aan het licht die veelal te maken hebben met zijn overleden vrouw Els. Ondanks haar zorgen hierover houdt Danielle vast aan haar voornemen een succes van deze relatie te maken. Gaat zij slagen in haar missie? Je leest het in Date met een derde.

“Liefje, ik maak me gillende zorgen. Laat wat weten! Het geluid van zijn eigen gesnik maakt hem nog banger. Hij is op de koude stenen vloer gaan zitten. Kijkt naar de spullen die achter de glazen deurtjes in de kast staan.”

Wanneer je een debuutroman leest om het te recenseren, heb je de heerlijke vrijheid om er zonder verwachtingen aan te beginnen omdat je niet de ‘bagage’ hebt van eerdere werken van de auteur in kwestie en derhalve ook geen verwachtingen. Soms stuit je daarbij op een debuut dat je waarlijk verrast. Dat gebeurde mij met Date met een derde. Wat een prachtige roman. Waar was deze schrijfster al die tijd?

“Mijn broer doet bij jou precies hetzelfde als bij Els; haar van alle mensen vervreemden. Ik voel een zeurende pijn in mijn buik: ik wil dit niet horen.”

Ickenroth hanteert een uiterst fraaie schrijfstijl en haar taalgevoel en woordenschat zijn van een hoog niveau, echter zonder een spoor van hoogdravendheid en onnodig ingewikkeld taalgebruik. Bovendien weet zij speels te wisselen van perspectief hetgeen de verhaalconstructie extra interessant maakt.

De karakteriseringen van de personages zijn uitstekend. Voor Danielle heeft waarschijnlijk elke lezer direct sympathie, terwijl je ook vrij snel aanvoelt dat er met Ruben iets mis is. Hoe ernstig mis en of dat al dan niet ten koste zal gaan van de relatie tussen de twee, weet Ickenroth tot ver in het boek, verborgen te houden.

Kortom, Date met een derde is een ware aanrader en ik uit naar een volgend werk van deze debutante!

De auteur

Cécile Ickenroth (1967) komt uit een gezin waar taal en muziek een belangrijke rol speelden. Het zichzelf uitdrukken via woord en muziek zit haar daardoor in het bloed. Al van jongs af had Ickenroth een passie voor lezen en schrijven. Zij koos weliswaar voor een conservatoriumstudie piano maar ze bleef lezen en schrijven. Zo schreef zij jarenlang

columns, interviews en recensies voor het blad ‘Pianowereld’. In 2016 besloot ze het schrijven serieuzer aan te pakken en volgde ze de diverse schrijfcursussen bij Inge van der Krabben. Het was ook in die periode dat het idee voor haar eerste roman ontstond.

Uitvoering

Uitgeverij Boekengilde

ISBN: 9789464021059

Paperback, 277 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.