De arrogantie van het doorgeefluik


‘De arrogantie van het doorgeefluik’ is het verhaal van Liffert Klooker, een jongen uit een katholiek middenklasse milieu. Liffert is een nakomertje met een vader die, ondanks dat hij zijn opleiding niet heeft afgemaakt, het in het leger toch schopt tot majoor. Zijn moeder is een liefdeloze vrouw die haar kinderen weinig warmte te bieden heeft. Haar zwangerschap tijdens de afwezigheid van haar man, brengt haar overspel aan het licht. Wanneer eerst Lifferts broers en zussen het huis uit gaan en niet veel later ook zijn vader vertrekt, blijft Liffert alleen over met zijn moeder. Als Lifferts oom, met medeweten van zijn moeder, zich seksueel aan hem vergrijpt, komt hij in verzet, ontspoort en wordt in een instituut geplaatst. Daar vertoont Liffert uiterst recalcitrant gedrag. Uiteindelijk neemt zijn zuster hem mee naar Parijs waar hij verliefd wordt.

“Even dacht ik, staande in de dakgoot, dat ik misschien beter achter het schuine had kunnen kruipen om, wanneer oom Tjeer mijn kamer binnen was gegaan, via het overloopje te ontsnappen.”

Liffert ontmoet in Parijs theaterartiest, Bimmer Goorhuis en wordt diens manager. In de theatershow van Bimmer, ‘De arrogantie van het doorgeefluik’, komen tal van maatschappelijke thema’s aan de orde, zoals de macht van de tussenpersonen, de ontmensing van de samenleving en de verloedering van de taal.

Verleden en heden lopen parallel aan elkaar in ‘De arrogantie van het doorgeefluik’, maar komen bijeen in 1968 in Parijs tijdens de studentenonrusten en de vredesbesprekingen over Vietnam. Vervolgens mondt het verhaal uit in een verrassende ontknoping in het heden.

“En krijgt mijn niet onaanzienlijke bijdrage aan het programma, mijn input zoals Gingko zou zeggen, de waardering die het verdient? Krijg ik dank voor de stukken die ik heb geschreven, bijvoorbeeld door middel van een vermelding in het programmaboekje, een royaltybetaling en achting, ja, gewoon ouderwetse achting voor mijn persoon en zijn bijdrage?”

‘De arrogantie van het doorgeefluik’ is een bijzondere roman met interessante en originele thema’s. De schrijfstijl van Erné is vlot en doorspekt met een flinke dosis humor. De karakterisering van zijn (bijzondere!) personages zijn bijzonder en duidend. Het verhaal kent veel dialoog.

Boeiend is het feit dat het boek allerlei actuele thema’s herbergt en een sneer uitdeelt richting de zogenaamde ‘doorgeefluiken’ die men overal tegenkomt. Wanneer je er oog voor hebt, ontdek je ze overal; de doorgeefluiken in onze samenleving. Op subtiele wijze gebruiken zij hun niet te onderschatten invloed.

Kortom, een bijzondere roman voor wie eens een boek wil lezen dat zich niet gemakkelijk laat vangen in de begrenzing van een genre.

Over de auteur

Willem Frederik Erné (Utrecht, 1953) is schrijver en vertaler. Hij studeerde musicologie in Utrecht en werkte lang als musicus in het theater. Hij is getrouwd met Marguerite en woont in Duitsland.

Uitvoering

Uitgever: Dewielen2

ISBN  9789082765304

Paperback, 412 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.