De barones von Habeniks 1


De barones von Habeniks gaat vaak op reis. Ze heeft niks en gaat toch overal naar toe. Waar doet zij het toch van? Haar trouwe hondje tante Sjaantje gaat altijd mee. Onderweg komen ze de leukste mensen tegen en belanden in allerlei bijzondere situaties.

De barones von Habeniks is een verukkelijk prenten- voorleesboek voor alle kinderen; groot en klein. Het bevat teksten op rijm van auteur José Bosma en illustraties van Angelique Boezer-van Noordennen. De teksten zijn amusant, op rijm en toveren ongetwijfeld, bij kinderen én volwassenen die het kind in zichzelf weer even bovenhalen, een brede glimlach op het gezicht.

“In de tuin van de barones

staat een hele dikke boom.

Alle dromen van de wereld hangen

in de dikke takken,

ja, in de aller-dikste takken.

En wanneer je op je tenen staat,

kun je ze zomaar pakken.”

Alleen de barones von Habeniks zélf al. Ze spreekt tot de verbeelding met haar gezellige postuur, haar levenslust en humor. Maar ook tante Sjaantje, het hondje van de barones is een verrukking. De twee maken, met eenvoudige middelen, werkelijk van elke dag een feestje. De barones is een ware levenskunstenaar waar menigeen een voorbeeld aan zou moeten nemen, wat zou de wereld er dan anders uitzien!

De perspectiefwisseling die Bosma in haar teksten heeft gelegd is leuk, dan weer is de barones zelf aan het woord, dan weer ‘de verteller’. Het is zeker geen belerend boek, maar het kent toch één belangrijke, allesomvattende les: je hebt niet veel nodig om van elke dag een feestje te maken! Nieuwsgierig geworden naar de avonturen van barones von Habeniks en tantje Sjaantje? Haal dit boek dan snel in huis en geniet.

Het mag overigens niet onvermeld blijven dat een deel van de opbrengst van dit boek door de auteur wordt gedoneerd aan het Ronald McDonaldshuis ‘Emma’ in Amsterdam.

Over de auteur

José Bosma komt oorspronkelijk uit Amsterdam en woont tegenwoordig in Bussum. Zij omschrijft zichzelf als een veelzijdige duizendpoot. Bosma schrijft, schildert en fotografeert met passie. Elke dag wordt zij geraakt door alles wat er om haar heen gebeurt. Soms uit zich dat in een schilderij of tekening, maar steeds vaker in verhalen. Eerder schreef zij het indrukwekkende Leven vanuit verzet.

Uitvoering

Uitgever Boekengilde

ISBN: 9789464028737

Hardcover, 48 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “De barones von Habeniks

  • josé Bosma

    Hoi Hanneke,
    Hier word ik helemaal stil van. Dank je wel voor deze recensie namens hare lolligheid en natuurlijk ook alle lieverds die zich helemaal vrijwillig hebben ingezet voor dit project.
    Ook dit boek gaat een flink avontuur tegemoet en maakt van elke dag een feestje! Nogmaals dank.