De blonde varaan 1


Vier verhalen vormen de nieuwe bundel van Carl Stellweg. Opnieuw een bundel met een bijzondere titel overigens: ‘De blonde varaan en andere bitterzoete verhalen’. Intrigerend, evenals de cover.

Vier verhalen over liefde, verlangen, noodlot en drama, maar alle vier, ondanks de soms stevige thema’s (onder meer over de veelal ingewikkelde levensfase van de jong volwassenheid), doorspekt met een fijne humor.

De vorige bundel van Stellweg, ‘Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens’, heb ik bijzonder gewaardeerd. Ik begon derhalve met hoge verwachtingen aan ‘De blonde varaan’, maar werd beslist niet teleurgesteld!

In dezelfde vermakelijke doch ook weemoedige stijl presenteert Stellweg opnieuw een viertal fijne verhalen. Juist die combinatie van drama, ironie en humor, maken de verhalen van deze auteur zo aantrekkelijk.

“Ik vroeg me voor het eerst af hoe het zou zijn om door haar te worden bemind. En wat er zou gebeuren als je het bestond haar gevoelens te tarten, haar niet waard zou blijken te zijn. Je zou bij het grof vuil worden gezet, natuurlijk. Erger nog: je zie zou in vliesdunne schijfjes worden geraspt.”

Stellweg ziet kans zijn personages werkelijk tot leven te brengen en je –ondanks dat je wellicht mijlenver van hen afstaat- je tóch met hen te kunnen identificeren. Met hun gevoelens, emoties en in wat zij meemaken.

“Hij zou onder zo veel voordeuren naar binnen willen glippen om samen met de bewoners voor de tv te hangen, deel uit te maken van het gezin zonder dat iemand hem opmerkte, en dan ongezien weer te vertrekken. Hij zou al die levens intiem, van binnenuit willen kennen –als hij zelf maar onzichtbaar kon blijven.”

In een uiterst beeldende, subtiele schrijfstijl, schetst deze auteur gebeurtenissen, tekent hij omgevingen en plaatst alles perspectief. En toch, toch blijf je erover nadenken. Dat is simpelweg wat de verhalen met je doen. ‘Had ik het anders gedaan?’, ‘Het lijkt op een gebeurtenis uit mijn eigen leven’ en ‘Wat als ik dit personage zou kunnen adviseren’. Het is knap wanneer je je lezers zó kunt bewegen. De verhalen kennen beslist geen vaart, informatie komt mondjesmaat en dat tergt zo nu en dan, maar is tegelijkertijd volkomen intrigerend.

Stellweg brengt uitsluitend geloofwaardige personages ten tonele. Personages die je gewoon op straat tegen zou kunnen komen. Geen glamour, geen pracht en praal, geen superhelden, maar juist die ‘gewoonheid’ maken het aanspreekbaar. Toch is niet alles wat het lijkt. Gaat het niet telkens de kant op die je verwacht..

Subtiel verstopt in de verhalen, zal de lezer ook zo nu en dan een kritische noot ontdekken. Wanneer je dat ontdekt, brengt het je een (herkennende) glimlach op je gezicht. Maar ook op andere manieren weet Stellweg te prikkelen en soms zelfs wat te irriteren, waarna hij je direct daarna weer bijzonder amuseert.

Tenslotte moét benoemd worden dat deze man een zeer fraai gevoel voor taal heeft en alleen dat zou het lezen van ‘De blonde varaan en andere bitterzoete verhalen’ al tot een feestje maken.

De auteur

Carl Stellweg woont in Rotterdam. Hij is auteur, journalist, vertaler en zijn leven lang al buitenstaander uit overtuiging. Toch kent hij veel mensen die hij aardig vindt en die zeggen dat ze hem aardig vinden. Eerder verscheen van zijn hand de roman ‘Mijn Beeldschone Aandoening’ (Compaan, 2011) het journalistieke reisverslag ‘De Wereld van de islam in begrijpelijke taal’ (I-publish, 2014)’ en de bundel ‘Het verbond tegen meedogenloos mooie jongens’.

Uitvoering

Uitgeverij Boekscout

ISBN: 9789464505726

Paperback, 178 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “De blonde varaan