De Boekenjagers


Veerle Nijs is de oprichter en drijvende kracht achter Boekenjagers; de grootste boekengroep van België. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van deze populaire boekengroep vatte Nijs het plan op om een zomerbundel samen te stellen. Dat lukte, en hoe!

Het is een bundel geworden die menig boekenliefhebber in zijn vakantiekoffer zal stoppen, mee naar het strand zal nemen of lekker thuis zal lezen. De bijdrage van Veerle Nijs bestaat uit een aantal ontroerende en amusante herinneringen uit de afgelopen vijf jaar. Daarnaast benaderde zij een aantal auteurs en illustrators die vrijwel zonder uitzondering enthousiast reageerden op haar verzoek om een bijdrage te leveren aan de bundel. Zelfs bestsellerauteur Lucinda Riley zei direct haar medewerking toe! Maar ook andere grote namen komt de lezer in deze fraaie bundel tegen. Wat te denken van Diane Broeckhoven, Toon Tellegen, Lize Spit, Patrick De Bruyn, Jennifer Vrielinck, Sandra J Paul, Kaat De Kock, Nico De Braeckeleer, Tine Bergen, Tom Bergs, Filip Bastien, Kevin Valgaeren, Bart Debbaut, Bjorn Van den Eynde, Kelly Picavet, Wim Oosterlinck, Ingrid Vandekerckhove en Sien Volders die allen een kortverhaal leverden.

De poëzie-bijdragen zijn van de hand van Stijn De Paepe, Christophe Vekeman, Yentl Nuytemans, Dries Desmet en Luuk Gruwez en de diverse cartoons van Lectrr, Herr Seele, Johan Amssoms, Danae en Pieter De Poortere (Boerke). De illustraties zijn verzorgd door Filip Heyninck (Studio 100) en Lise Vanlerberghe. Ingrid Vandekerckhove maakte verschillende collages en de prachtige cover is ontworpen door Sofie Nachtegael.

Een heerlijke gevarieerde bundel is het resultaat. Voor elk wat wils, in allerlei genres: romantiek, YA, spanning en kinderverhalen maken deze bundel tot een must have voor deze zomer. Natuurlijk zal iedereen zijn eigen favorieten uit de bundel filteren, maar het is ook een mooie kennismaking met een genre waarnaar je als lezer wellicht niet direct grijpt.

Zo is ‘Droog’ van Bjorn Van den Eynde, een van de favorieten van uw recensent in dezen. Hiermee ontdekte ik dus inderdaad een auteur wiens werk voor mij tot nu toe onbekend was. Onderstaande quote komt uit dit verhaal:

“Hij sloeg de takken van zijn lijf en omklemde het koele metaal dat in zijn hand lag, zijn wijsvinger om de trekker. Het verband aan zijn linkerhand was vuil van het zand en slijk. Een kleine wonde was opnieuw beginnen te bloeden en kleurde het gaas met de seconde meer en meer in tinten rood en bordeaux.”

Maar ook ‘Mefisto’ van Filip Bastien kon ik zeer waarderen.

“Waarom ben ik in hemelsnaam bij de politie begonnen? Dat vraag ik me steeds vaker af. Kamers met een lijkgeur vind ik altijd een beetje eng, maar stel dat er hier een moordenaar

rondsluipt… Mijn almaar boller wordende buik zou weinig indruk maken op hem. Ik wuif mijn gekke gedachten weg.”

Kortom, ‘De Boekenjagers’ is een verrukkelijke bundel geworden; een bundel die ik met genoegen aanraad en dan heb ik het nog niet eens over het mooie feit dat de opbrengst naar De Luisterpuntbibliotheek, Het Lezerscollectief en De Boekenkaravaan gaat.

Oh ja, en heb je de bundel uit? Dan ben je aan het einde het concept van De Boekenjagers tegengekomen. Wat, het gedachtengoed van De boekenjagers indachtig is het de bedoeling dat je de bundel vervolgens ‘dropt’. Hoe je dat doet lees je op https://boeken-jagers.be/ Gemakkelijk zal dat echter niet worden, want ik denk dat de meesten de bundel graag zelf willen houden. Nou ja, gratis tip van uw recensent: koop er twee….

Uitvoering

ISBN 9789464335491

NUR-code: 303

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.