De Camino


De hoofdrol in De Camino is weggelegd voor Lotte Bonnet. Lotte was getrouwd met Emil, een Bosnische vluchteling. Emil had een moeilijke jeugd, maar het stel was gelukkig met elkaar en hun kinderen. Tijdens het lopen van de Camino, pleegt Emil  echter zelfmoord, Lotte en haar kinderen verbijsterd en gebroken achterlatend. Een jaar later besluit Lotte exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef.

“Ja, dit is hem! Ik herken hem aan dat litteken op zijn gezicht. We hebben elkaar kort gesproken. En ik zag hem even later huilend op dat muurtje zitten. Hij wijst naar de trappen bij de straat. Mijn man huilde? Mijn hand gaat naar mijn mond.”

Dat Niewierra een groot schrijftalent is, bewees zij reeds met Het Dossier, Vrij uitzicht en het Bloemenmeisje. De Camino is haar vierde telg en ook dit exemplaar mag er zijn! De verzorgde en beeldende schrijfstijl van deze auteur, in combinatie met de kunstige verhaalconstructie, maken ook De Camino weer een genot om te lezen. Er is echter meer. Niewierra weet haar personages zo beeldend en exepressief tot leven te wekken dat je als lezer waarlijk het gevoel hebt hen te kennen. In De Camino is dat dus vooral Lotte, maar ook Emil presenteert zij knap. De schrijnende oorlogssituatie aldaar, die de auteur goed in woorden weet te vatten, maken diepe indruk.

“Een genocide is niet iets wat zomaar gebeurt. Een genocide wortelt in een verleden van onderdrukking en miskenning. Dat herken je ook in de geschiedenis. Volkeren die jarenlang leefden onder het juk van arrogante overheersers, grepen vaak de macht wanneer de ketens van ze af vielen en draaiden de rollen om. Vergelijk het met een zompige vijver waar planten die lange tijd vochten om een straaltje zon zich door gewijzigde omstandigheden ineeens in het volle licht bevinden. Ze drukken vervolgens alles kapot in hun drang om de hele poel voor zichzelf te krijgen. Zo gebeurde dat in ieder geval met de Serviërs en in Bosnië.”

De Camino is voornamelijk geschreven vanuit het perspectief van Lotte met een enkel uitstapje naar het perspectief van een tweetal anderen. Wie die anderen zijn blijft geruime tijd onduidelijk, hetgeen de spanning, die Niewierra zowiezo uitstekend opbouwt, nog eens extra verhoogt. Stukje bij beetje komt Lotte achter de waarheid…

Kortom, De Camino is een waar hoogstandje en een absolute aanrader voor hen die van een spannend boek mét een diepere lading houden.

De auteur

Niewierra (1964) is geboren in Kerkrade. Ze is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen.     

Naast haar schrijfwerk is Niewierra algemeen directeur bij Visit Zuid-Limburg, eigenaar/vennoot van hotel/B&B De Witte Lelie in Mechelen en bestuurslid van Necstour, een samenwerkingsverband van de grote toeristische regio’s in Europa en toeristische lobbyorganisatie in Brussel.

Uitvoering

Uitgeverij Luitingh Sijthoff

ISBN: 9789024582273 , 9789024582280

Paperback, 382 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.