De celliste 2


‘De celliste’ van Daniel Silva is alweer het 21e deel in de meesterlijke serie over meesterspion Gabriel Allon. In dit deel verblijft Viktor Orlov, ooit de rijkste man van Rusland, in ballingschap in Londen. Daar voert hij een strijd tegen de kleptocraten die de macht over het Kremlin hebben overgenomen. Maar op een regenachtige zomeravond slaagt de president van Rusland erin om Orlovs naam van zijn dodenlijst te schrappen. De Londense politie verdenkt een onderzoeksjournalist van de moord. Hoe is deze op sluwe wijze de verdediging van Orlov binnengedrongen?

“Er zijn verhoorcentra verspreid over heel Israël. Sommige liggen in ontoegankelijke gebieden van de Negev-woestijn, andere liggen onopvallend weggestopt midden in de stad. Vlak bij een naamloze weg tussen Rosh Pina, een van de oudste Joodse nederzettingen van Israël, en het bergdorpje Amuka.”

Meesterspion Gabriel Allon, die zijn leven te danken heeft aan Viktor Orlov, denkt dat de Londense politie zich vergist. Op zijn zoektocht naar de waarheid, die hem van Londen via Amsterdam naar Genève brengt, komt hij in contact met een vrouw die niet alleen briljant cello speelt, maar ook lijkt te weten wat de dood van zijn vriend heeft veroorzaakt. Kunnen zij samen het naderende kwaad een halt toeroepen?

Ook met ‘De celliste’ levert Silva weer een meesterlijk werk af. Het is weinig auteurs gegeven een dergelijk langlopende reeks te schrijven en tóch boeiend te blijven. De delen in de ‘Gabriel Allon reeks’ zijn op zich los van elkaar te lezen, maar daarbij stuit de lezer wel met enige regelmaat op een gemis aan informatie en dat is feitelijk het enige jammere aan deze reeks. Voor het overige valt er alleen maar enthousiast commentaar op te leveren. De constructie van ‘De celliste’ zit intelligent in elkaar en over het schrijverstalent van Silva hoeven we het nauwelijks te hebben. Deze man is zó scherp en weet zó goed zijn lezers te verrassen, te boeien en aan zich te binden, dat hij werkelijk tot een van de grotere behoort. 

“Hij draaide haar handpalm naar de kalkstenen tegels en zette een loodzware voet op haar onderarm. Isabel voelde dat haar spaakbeen op het punt van breken stond.”

Zijn personages zijn tot in perfectie tot leven gebracht en in zijn dialogen tref je beslist geen ongeloofwaardigheden aan. De spanningsopbouw is telkens weer uitstekend en ook in ‘De celliste’ is dat weer het geval. Veel kennis en/of een uitgebreide research maakt bovendien dat Silva ongemerkt ook veel boeiende informatie in zijn boeken verweeft.

Kortom, Daniel Silva heeft met ‘De celliste’ weer een fantastisch boek afgeleverd.

Over de auteur

Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaanse journalist en bestsellerauteur. Hij groeide op in Californië in een katholiek gezin maar liet zich later bekeren tot het jodendom. Hij begon zijn carrière als politiek journalist en werkte onder andere voor persbureau UPI in San Francisco, Washington en Londen. In deze hoedanigheid werkte hij voor lange tijd in het roerige Midden-Oosten. Na zijn terugkeer werd hij producent van politieke programma’s bij CNN. Omdat hij in die job het schrijven miste, begon hij in zijn vrije tijd te schrijven. Dit resulteerde in 1996 in zijn eerste spionagethriller ‘The unlikely spy’. Het boek belandde direct op de bestsellerlijst van The New York Times. Silva verliet CNN om zich vanaf 1997 fulltime met het schrijven bezig te houden. Een groot aantal boeken volgden. Silva geldt als een van de grootste Amerikaanse spionageschrijvers aller tijden. Hij wordt wel de beste auteur van zijn generatie genoemd waar het internationale intriges betreft. In 2009 werd hij benoemd tot lid van de United States Holocaust Memorial Council.

Uitvoering

Uitgeverij Harpercollins

ISBN: 9789402763003 , 9789402708981

Paperback, 448 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “De celliste

    • Hanneke van de Water Bericht auteur

      Dag Jan, goedemorgen, familie van mij? Dat is heel bijzonder aangezien ik, op mijn broer na, geen familie heb. Leg eens uit? Groet, Hanneke