De dochter van Maria Kalkman


Het hoofdpersonage in De dochter van Maria Kalkman is makelaar Anton Koopmans. Anton is ongeneeslijk ziek en voelt de behoefte zijn geweten te zuiveren voor zijn dood. Hij deelt het geheim, dat hij al lange tijd met zich meedraagt, met zijn stervensbegeleidster. Enkele maanden na deze ontboezeming wordt een man door een hond aangevallen en gedood. Waar het Hoornse rechercheteam eerst nog denkt aan een uit de hand gelopen bijtincident, wordt na een tweede aanval duidelijk dat er opzet in het spel is.  Er volgen meerdere identieke aanvallen met dodelijke afloop.

“Ik heb haar verteld hoe wij het slachtoffer aantroffen, legt Van Tongen uit. Hoe alles erop wees dat de hond de man van achter heeft aangevallen en dat het slachtoffer niet de kans kreeg zich te verdedigen.”

Nog niet eerder kregen hoofdinspecteur Jillian Blom en haar team te maken met dergelijke bizarre moorden. Op aandringen van forensisch rechercheur Sjoerd van Tongen wordt hondengedragsdeskundige Aletta Blanchard tijdelijk aan het team toegevoegd. Haar inzichten zijn een welkome aanvulling op het onderzoek, die leidt naar de wereld van de hondenvechtsport en eindigt in een arena waarin een confrontatie onvermijdelijk blijkt.

Nanne levert met De dochter van Maria Kalkman opnieuw een uiterst spannende misdaadroman af. Een verhaal dat zich afspeelt in Westfriesland, daar waar de auteur al vele jaren woont. Zijn schrijfstijl is onveranderd vlot en beeldend en zijn karakteriseringen uiterst raak. Het grootste talent van deze auteur is toch wel de fraai gecomponeerde verhaalconstructie waarbij diverse verhaallijnen in elkaar worden verweven en de geleidelijk oplopende spanning die leidt naar een verrassende ontknoping.

“Maar zijn euforie is van korte duur. Naast hem rijdt een dondergroene bestelwagen. De grijns op de gezichten van zijn achtervolgers bezorgt hem koude rillingen. Rillingen die nog kouder worden als de auto hem is gepasseerd en een hond voor de achterruit verschijnt.”

Nanne ziet bovendien kans om de personages, die zijn trouwe lezers al kennen uit eerder werk, weer iets ‘nieuws’ mee te geven en hen toch voldoende over het voetlicht te brengen, waardoor nieuwe lezers begrijpen wat hen beweegt.

Kortom, ook deze nieuwe telg van Gerard Nanne is het lezen meer dan waard!

De auteur

Gerard Nanne is geboren in Velsen en verhuisde in 1972 met zijn vrouw naar Bovenkarspel, West-Friesland. Vanwege zijn kennis van de streek is West-Friesland dan ook vaak het decor van zijn verhalen. Na een aannemersstudie werkte hij zestien jaar als zelfstandig ondernemer.

Uitvoering

Uitgeverij Ellessy Crime

ISBN: 9789086604289

Paperback

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.