De ex


Olivia is een van de beste strafrechtadvocaten in New York. Wanneer de dochter van haar vroegere verloofde Jack haar om hulp vraagt omdat haar vader wordt verdacht van een drievoudige moord, twijfelt Olivia geen seconde aan zijn onschuld. Dit kan de Jack die zij zo goed kende, nimmer hebben gedaan. In een poging haar vroegere fouten ten opzichte van Jack goed te maken besluit ze hem te helpen. Wanneer er echter telkens meer bewijs opduikt dat tegen hem spreekt, begint Olivia te vermoeden dat zíj degene is die gemanipuleerd wordt. Wat als ze Jack toch niet zo goed kent als ze denkt? De ex is een bloedstollende psychologische thriller waarin loyaliteit, verraad en de betrouwbaarheid van intuïtie een grote rol spelen.

Burke weet met haar pakkende schrijfstijl en subtiele doch verrassende plotwendingen, de lezer aan zich te binden. Dat zij jarenlang openbaar aanklager is geweest en inmiddels rechtenprofessor, is terug te vinden in dit intrigerende verhaal.

“Binnen is binnen en buiten is buiten. Ik wil gewoon buiten zijn. Ik wil dat dit voorbij is Olivia. Ik kan niet naar de gevangenis. Ik heb maar een paar dagen vastgezeten en ik dacht dat ik mijn verstand weer zou verliezen. Dat overleef ik niet.”

Vooral de worsteling van Olivia, eerst met haar schuldgevoelens jegens Jack en later met het interpreteren van de bewijsmaterialen, is zeer goed verwoord. Je voelt haar strijd, maar leeft tegelijkertijd mee met Jack én met zijn dochter Buckley, de intelligente puber die overtuigd is van de onschuld van haar vader.

De personages zijn uitstekend gekarakteriseerd en de dialogen zijn geloofwaardig en niet voorzien van onnodige ballast. Naast de hoofdpersonages wordt de lezer geconfronteerd met nog een paar interessante personages die het verhaal een extra lading geven zoals Melissa, de vriendin van Olivia en Charlotte, de beste vriendin van Jack die nooit echt een fan van Olivia is geweest.

“Charlotte had me dan misschien nooit gemogen, maar ironisch genoeg zou ik Jack nooit hebben leren kennen als zij er niet was geweest. Zij was degene die telkens haar jeugdvriend meebracht naar ons studentenhuis en dan bleven ze opzettelijk bij onze openstaande deur rondhangen als Melissa thuis was.”

De opbouw van De ex is bijzonder. Op enig moment denkt de lezer wellicht: ‘Geven we nog gas, of wat?” het verhaal kabbelt wat, er wordt weer een draadje uit het mysterie ontrafelt en de schuldvraag wijst weer een bepaalde kant op. Dan is het er ineens; de inzet richting het plot. En dat plot… dat plot zie je werkelijk niet aankomen!

Over de auteur

Alafair Burke (VS) is afgestudeerd in rechten, heeft vele jaren als openbaar aanklager gewerkt en is nu rechtenprofessor aan de universiteit. Ze heeft al vele bestsellers geschreven en is de coauteur van de Under Suspicion-serie met Mary Higgins Clark.

Uitvoering

Uitgeverij Xander Uitgevers B.V.

ISBN: 9789401610780

Paperback, 336 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.