De geheime orde


In dit deel van de -inmiddels befaamde- Gabriel Allon reeks is Gabriel met zijn vrouw en kinderen op vakantie in Venetië, als hem het bericht bereikt dat Paus Paulus VII plotseling is overleden. Gabriel wordt naar Rome ontboden door aartsbisschop en privésecretaris van de paus, Luigi Donati. Hoewel de dood van de paus als natuurlijk wordt beschouwd, heeft Luigi twee goede redenen om te vermoeden dat er sprake is van moord. Zo is de agent van de Zwitserse Garde, die de bewuste avond dienst had, vermist en bovendien is de brief, die de paus in zijn laatste uren schreef, onvindbaar. Een brief die was bestemd voor Gabriel Allon…

De Gabriel Allon reeks wist inmiddels bijzonder veel lezers te bereiken en ook met dit nieuwe deel levert Silva een uiterst fijne thriller af. De ingenieuze constructie is een van de grootste talenten van deze auteur, maar ook zijn karakteriseringen en dialogen zijn van hoog niveau.

Op de avond van zijn dood ging de paus op enig moment naar zijn privévertrek om wat te lezen voor het slapengaan. Veelal hield Donati hem dan gezelschap, maar deze avond had hij een afspraak. Je kunt je dan afvragen of het toeval was dat de paus juist op deze avond overleed. Donati denkt van niet. Hij wil dat Gabriel hem helpt bij het onderzoeken van de mysterieuze dood van de paus. De twee ontdekken al snel dat Niklaus Janson, die deze avond de wacht had, wordt vermist.

“In het midden stopte hij plotsklaps en spreidde zijn armen. Het eerste schot raakte hem in zijn linkerschouder, waardoor hij als een tol in de rondte draaide. Het tweede doorboorde zijn borst en deed hem als een boeteling op zijn knieën zakken. Daar, met zijn armen nu slap langs zijn lichaam hangend, incasseerde hij een derde schot. Het raakte hem boven zijn rechteroog en sloeg een groot deel van zijn schedel weg.”

Natuurlijk draait de Vaticaanse molen ook direct op volle toeren om haar taak te volbrengen een nieuwe paus te kiezen. Dat dat niet zonder slag of stoot verloopt weet vrijwel iedereen.

Donati en Gabriel stuiten in hun onderzoek op de orde van St. Helena en hebben sterk het  vermoeden dat diverse kardinalen door deze orde zijn omgekocht. De orde is sowieso een onfrisse organisatie; zij vergaarde haar kapitaal gedurende de oorlog door omkoping van rijke Joden in ruil voor bescherming.

“Ze waren niet allemaal hopeloos corrupt, dacht Donati. In feite waren veel van hen goede, fatsoenlijke en bedachtzame mannen die goed in staat waren de kerk de toekomst in te leiden.”

Kortom, De geheime orde, is opnieuw een uitstekende thriller van niveau met een spanningsboog die vrijwel voortdurend hoog gespannen staat.

De auteur

Daniel Silva (Michigan, 1960) is een Amerikaanse journalist en bestsellerauteur. Hij groeide op in Californië in een katholiek gezin maar liet zich later bekeren tot het jodendom. Hij begon zijn carrière als politiek journalist en werkte onder andere voor persbureau UPI in San Francisco, Washington en Londen. In deze hoedanigheid werkte hij voor lange tijd in het roerige Midden-Oosten. Na zijn terugkeer werd hij producent van politieke programma’s bij CNN. Omdat hij in die job het schrijven miste, begon hij in zijn vrije tijd te schrijven. Dit resulteerde in 1996 in zijn eerste spionagethriller The unlikely spy (vertaald als De onwaarschijnlijke spion). Het boek belandde direct op de bestsellerlijst van The New York Times. Silva verliet CNN om zich vanaf 1997 fulltime met het schrijven bezig te houden.

In 2015 publiceerde hij zijn achttiende spionagethriller: The English spy, het vijftiende boek in de Gabriel Allon-reeks. Zijn werk werd tweemaal genomineerd voor de Barry Award for Best Thriller, maar hij won deze prijs ook tweemaal, in 2007 voor The messenger (niet vertaald) en in 2013 voor The fallen angel (Gevallen engel).

Uitvoering

Uitgeverij HarperCollins

ISBN: 9789402706529 , 9789402760392

Paperback, 448 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.