De geheime schuilplaats


Suus en Niek zijn broer en zus; sterker nog, zij vormen een tweeling. Ze wonen in een dorp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn neergestort.

De tante van Suus en Niek –tante Pol- is zeer maatschappelijk betrokken. Ze heeft zich al diverse keren ingezet voor goede doelen. Nu heeft ze het plan opgevat om borden te plaatsen op de plaatsen waar de vliegtuigen in de oorlog zijn neergestort en wie erin zaten. Daarmee denkt tante Pol de bewustwording van het feit dat het bijzonder is dat wij in vrijheid leven, te vergroten. Ook wil ze een pilotendag organiseren. Dat alles kost natuurlijk een hoop geld en dat wil tante Pol bijeen zien te krijgen door het organiseren van een modeshow.

“Ik heb een geweldig galajurkje in jouw maat gezien. Wit met een grote groene strik aan de voorkant. Serieus? Ik verslikte me bijna in een hap cupcake. Natuurlijk doet ze mee, zei mama, alsof ik geen eigen mening had.”

Suus hoort als eerste van de plannen van tante Pol en kan zich er in eerste instantie niet veel bij voorstellen. Was het openen van een dierenasiel geen beter plan geweest? Toch wordt Suus gegrepen door het enthousiasme van haar geliefde tante en ook haar broer Niek helpt mee. De families van de piloten zullen naar Nederland komen en Niek en Suus hebben ieder hun eigen taken in het geheel. Maar dan verschijnen er vervelende berichten op Facebook. Het is niet duidelijk wie deze vervelende berichten plaatst en daarmee wellicht al hun mooie plannen wil doorkruisen. Suus en Niek laten het er niet bij zitten en gaan op onderzoek uit.

“Buiten klonken zachte voetstappen. Er rammelde iets. Er komt iemand aan, fluisterde ik. Niek liep naar het stalraampje. Er staat een man bij onze fietsen, bromde hij zacht.”

Met De geheime schuilplaats heeft Annette van der Plas een zeer bijzonder jeugdboek afgeleverd. Voor de doelgroep zal het simpelweg een spannend en meeslepend boek zijn, maar ongemerkt worden de jonge lezers geconfronteerd met een uiterst belangrijk thema waar doorgaans veel te weinig aandacht aan wordt besteedt. Alleen daarvoor al een daverend chapeau! Naast dat geschiedkundige thema is er, heel subtiel, ook aandacht voor het feit dat social media niet uitsluitend een walhalla is en, tenslotte… dat ieder kind bijzonder is!

Haar schrijfstijl weet Van der Plas uitstekend op haar doelgroep af te stemmen waardoor het heerlijk natuurlijk overkomt en het de lezers zal aanspreken.

Vrijheid is feitelijk het universele thema in De geheime schuilplaats. Niet alleen in de zin dat het geen oorlog is, maar ook de vrijheid om je zelf te kunnen en mogen zijn.

Over de auteur

In het dagelijks leven is Van der Plas beleidsmedewerker bij de gemeente Vijfheerenlanden, maar is feitelijk al haar hele leven dol op lezen en schrijven. Ze recenseert jeugdboeken en vond onlangs de tijd rijp om zelf te gaan schrijven. Eenmaal aan het schrijven meldde zich al snel een geïnteresseerde uitgever.

Uitvoering

Uitgeverij Buddy Books

ISBN: 9789087820442

Paperback, 128 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.