De gespleten soulmate 1


Autobiografie over de niet te winnen strijd met een narcist. Zó luidt de ondertitel van dit boek en dat zegt feitelijk al heel veel. De strijd met een narcist valt namelijk inderdaad niet te winnen. Narcisme is een onzichtbare sluipmoordenaar, die alles en iedereen vernietigt binnen een relatie.

In deze autobiografie vertelt Anne de Lieve over de liefde van haar leven, die een narcistisch gespleten persoonlijkheid bleek te zijn. Ze vertelt openhartig over de hoogtepunten en dieptepunten, 27 jaar lang. Over haar angsten en haar onzekerheid, zijn ontrouw en mishandelingen. Over haar gevecht tegen een geestesziekte waarvan ze het bestaan niet kende en over hoe ze zichzelf totaal verloor, maar ook over haar grootste overwinning…

Mijn interesse in het boek van Anne de Lieve was tweeledig en dat liet ik haar weten. Anne besloot mij haar boek te sturen en ik beloofde het te recenseren. Twee dagen later was het er… Anne had voorin geschreven: ‘Lees mij en voel de herkenning’. Dát deed ik, allebei.

Anne had 27 jaar lang een relatie met een narcist, maar net als veel anderen in een vergelijkbare situatie, kwam zij er pas na lange tijd achter dat haar man een narcist was. Daarmee drong ook het besef tot haar door dat hij nooit, maar dan ook nooit zou veranderen. Dát was ook voor Anne het point of no return. Ze wist dat ze zich definitief moest losmaken uit deze relatie, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Die strijd, die lange, lange weg, daar gaat ‘De gespleten soulmate’ over.

In een toegankelijke schrijfstijl vertelt Anne, volkomen transparant en eerlijk, over haar leven met Hans. In eerste instantie een innemende persoonlijkheid, totdat gaandeweg, beetje bij beetje, zijn ware aard aan de oppervlakte komt. Heel veel aspecten uit de relatie tussen Anne en Hans zullen herkenbaar zijn voor vrouwen (of mannen) die een relatie hebben of hadden met een narcistische partner. Daarom ook een enorme chapeau voor het dappere besluit van deze auteur om met haar verhaal naar buiten te komen en daarmee heel veel anderen te laten weten dat ze niet alleen zijn.

‘De gespleten soulmate’ zal hen, die in een relatie zitten waarin psychische en emotionele mishandeling plaatsvindt, erkenning en herkenning bieden. Dit boek zou echter ook gelezen moeten worden door iedereen die met verbazing gadeslaan dat de partner van een narcist telkens maar weer besluit te blijven.

De reactie van een hulpverlener die al jaren wordt geconfronteerd met slachtoffers van narcisten, raakte mij. Het is zó treffend, ik kan het zelf niet beter omschrijven, misschien wel omdat ik zoveel herken in het verhaal van Anne, ondanks dat er ook veel verschillen zijn: “Het kan zo gemakkelijk zijn om te zeggen ‘dan stop je toch met die relatie’, maar zo simpel werkt het niet. Dit boek maakt dat helder en pijnlijk duidelijk. Omdat het zo toegankelijk geschreven is en dicht op de huid waardoor het te voelen is hoe deze mishandeling werkt, hoop ik dat het helpend is voor mensen die vastzitten in dit gekkenhuis. En wat een moed van de schrijfster om voor anderen de deur van haar leven zo open te zetten.”

Anne, dank je wel voor het schrijven van ‘De gespleten soulmate’.

De auteur

Opgegroeid met een narcistische moeder, belandde Anne de Lieve 27 jaar in een relatie met een narcistische partner. Na het verbreken van deze relatie besloot zij haar autobiografie te schrijven. ‘De gespleten soulmate’ geeft inzage, kennis, herkenning en handvatten m.b.t. narcisme, voor slachtoffers en lotgenoten.

Uitvoering

EAN:  9789090347653

Paperback, 224 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “De gespleten soulmate

  • José Bosma

    Geweldig, wat een handvat voor anderen die niet naar buiten durven treden. Ik denk dat heel veel mensen hier iets aan zullen hebben.
    Herkenning en ook een handreiking omdat het duidelijk laat zien dat ontsnapping mogelijk is.
    Los laten is ook Lef hebben. Er is veel moed voor nodig, misschien wel net zoveel als erover durven schrijven.
    Chapeau en diep respect.