De laatste getuige


Ze is een rijke erfgename, arts én de hoofdpersoon in De laatste getuige, Kate English.

Het leven lijkt Kate toe te lachen. Ze is uiterst bemiddeld, woont in een schitterende villa, heeft een droomman, een prachtige dochter en een succesvolle carrière.

Het tij keert zich echter wanneer haar moeder op gewelddadige wijze om het leven komt en Kate vervolgens wordt bedreigd middels mysterieuze boodschappen. Bovendien vermoedt Kate dat haar man Simon haar ontrouw is. Wanneer de bedreigingen voortduren en iedereen om haar heen de dader kán zijn van wat haar moeder is aangedaan, stort Kate in. Haar vroegere vriendin Blaire, die zij door een onenigheid jarenlang uit het oog is verloren, staat haar bij.

“Blaires nekharen gingen overeind staan toen hij dit zei. Hij deed alsof Kate gek was. Haar vriendin had geen zenuwinzinking gehad, ze had gewoon een moeilijke tijd doorgemaakt.”

De constructie van het verhaal zit in principe goed in elkaar, er was alleen qua uitvoering meer uit te halen geweest. Door de trage opbouw en voortkabbelende gebeurtenissen verliest de lezer enigszins de concentratie en dat is jammer, want De laatste getuige kent ook diverse goede elementen. De taalbeheersing en schrijfstijl zijn dik in orde en Constantine heeft enkele aardige plotwendingen ingebouwd. Bovendien zijn haar dialogen geloofwaardig en zonder overbodige ballast weergegeven.

“De politie had gezegd dat iedereen in de eetkamer moest blijven, terwijl een van de agenten de wacht hield en ze alle gasten een voor een voor verhoor meenamen naar de studeerkamer. De spanning in de eetkamer was te snijden; iedereen keek naar iedereen en probeerde te besluiten wie van hen schuldig kon zijn.”

De personages zijn zorgvuldig geschetst, ware het niet dat Kate iets te tobberig wordt uitgebeeld. Nu krijgt ze natuurlijk wel het nodige te verwerken, maar dat element krijgt naar mijn mening iets teveel aandacht. Heel aardig gedaan is dat Kate en Blaire wisselend het podium krijgen, waardoor het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt beschouwd.

Chapeau ook voor de finale. Juist dáár wordt het reuze spannend en heb je een gevoel van spijt dat dat niet eerder het geval was.

Over de auteur

Liv Constantine is het pseudoniem voor een tweetal auteurs, te weten Lynne en Valerie Constantine. De twee zijn samen én ieder voor zich, zeer succesvol. Hun gezamenlijke debuutthriller The last mrs. Parrish ontving meerdere aanbevelingen en nominaties en werd bewerkt voor televisie.

Uitvoering

Uitgeverij HarperCollins

ISBN: 9789402702729

Paperback, 352 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.