De laatste Goldstern


Auteur Motell Rijnen had er graag een historische biografie van gemaakt, maar aangezien daartoe teveel informatie ontbrak, werd De laatste Goldstern, een roman. Het boek is wel gebaseerd op feiten; feiten uit het leven van zijn moeder en gecreëerd aan de hand van haar dagboek.

In De laatste Goldstern staat Meier centraal. Meier is de zoon van Szenja, die als Litouwse Jodin alle verschrikkingen van de Holocaust heeft overleefd. Via haar broer Avrom, die meevocht in de eerste Poolse pantserdivisie, komt Szenja na de oorlog terecht in Breda. Ze overlijdt als Meier een peuter van twee is.

Meier gaat twintig jaar later op onderzoek uit om te achterhalen hoe zijn moeders leven eruit zag. De vondst van haar oorlogsdagboek betekent het begin van zijn zoektocht. Een zoektocht die hem terugbrengt naar de roots van zijn familie in Litouwen. Het wordt ook een ontdekkingsreis naar zijn herkomst en naar zijn eigen identiteit. Als hij in Canada zijn oom Avrom ontmoet, vertelt die zijn eigen bewogen levensverhaal.

“Meier was blij dat zijn intuïtie hem naar Maud had geleid, ook al had hij er onvoldoende bij stilgestaan dat het voor haar nog steeds moeilijk kon zijn om erover te praten. Ze perste haar lippen een kort moment samen.”

In deze nieuwe roman hanteert Rijnen opnieuw de beeldende schrijfstijl die hem zo eigen is en ook zijn taalgebruik is onverminderd fraai. Er valt echter in De laatste Goldstern een extra dimensie te ontdekken, een diepgang die nog iets verder gaat dan hij in zijn vorige romans tentoonspreidde. Wellicht komt dat voort uit het feit dat De laatste Goldstern is gebaseerd op het leven van zijn moeder en het daardoor heel dichtbij komt. Het heeft in elk geval als effect dat je je als lezer zeer betrokken voelt bij de belevenissen van Meier en hetgeen hij ontdekt over Szenja.

“Het duurde een paar weken voordat Kazimir nieuws had. Hij had kunnen achterhalen dat haar vader waarschijnlijk nog leefde. Het was een wonder dat de Duitsers hem in leven hadden gelaten en de verklaring daarvoor kon alleen zijn dat ze hem nog konden gebruiken.”

Rijnen heeft Meier fraai weten te karakteriseren, hetgeen nieuwsgierig maakt naar het autobiografische gehalte van dit personage. Het verhaal is in elk geval rakend en beklijvend. Het is niet zo dat je direct het volgende boek openslaat zodra je de laatste pagina van De laatste Goldstein hebt gelezen. Dit verhaal moet even de tijd krijgen om in te dalen.

Over de auteur

Motell Rijnen (Breda, 1948) is socioloog/criminoloog. Hij werkte in het hoger onderwijs en is daarnaast actief als folkmuzikant, zanger en gitarist. Zijn korte verhalen zijn in meerdere verzamelbundels opgenomen. Zijn romandebuut, Koningin van de Claddagh (2014) werd in 2017 gevolgd door HoRa en in 2019 door Fleur, een leven in de knop geknakt. De laatste Goldstern is zijn vierde roman.

Uitvoering

Uitgeverij Boekenindustrie

ISBN: 9789492046550

Paperback, 272 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.