De letterkast


Met ‘De letterkast’ brengt Edith Brouwer een hommage aan Fré Cohen (1903-1943), dochter van een Amsterdamse diamantslijper, talentvol grafica en vurig socialiste.

Fré Cohen groeit op in een socialistisch arbeidersgezin in Antwerpen en Amsterdam. Al jong blijkt dat Fré aanleg heeft om te tekenen en ze wil dan ook niets liever dan haar talent ontwikkelen. Vanzelfsprekend is dat echter niet in die tijd: vrouwen strijden voor stemrecht, worden geacht te trouwen en te stoppen met werken, en in de jaren na de Eerste Wereldoorlog is Europa nog behoorlijk ontwricht.

In de jaren twintig waait er desondanks een optimistische wind door Amsterdam, en de Socialistische Internationale en de vredesbeweging brengen jongeren uit heel Europa bij elkaar. In deze kringen blijft het talent van Fré niet onopgemerkt en begint ze affiches, boekomslagen en brochures te ontwerpen. Wanneer in de jaren dertig de economische crisis toeslaat en het fascisme opkomt, wordt Fré steeds meer geconfronteerd met haar Joodse achtergrond, tot ze haar werk niet langer openlijk kan doen en moet onderduiken.

“Via de Jodenbreestraat fietst ze naar huis door de stille, donkere en koude stad. Ze trapt stevig door. Plotseling schiet ze in de lach, laat haar stuur los en gooit haar armen in de lucht. Haar fiets slipt, ze pakt snel haar stuur weer vast en rijdt glunderend in tien minuten naar huis.”

‘De letterkast’ is niet alleen een reconstructie van het leven van Fré Cohen, maar tevens een bijzonder fraai portret van een bevlogen kunstenaar; een hommage zo u wilt. Haast ongemerkt biedt ‘De Letterkast’ overigens ook een uiterst boeiend beeld van de jaren twintig in Amsterdam, de dreiging en vervolgens vernietigende kracht van het fascisme.

“Ze probeert de onrust die ze voelt te verdringen, maar ze slaapt slecht die nacht. Vroeg in de ochtend gaat ze naar haar huis om schone kleren aan te trekken en ze wil rustig proberen telefonisch contact te krijgen met een paar vrienden van wie ze sinds de Duitse inval nog niets heeft gehoord.”

Brouwer presenteert dit alles in een schrijfstijl die uitstekend past bij het verhaal over Fré Cohen. Het is haast ingetogen en gepassioneerd tegelijkertijd en daarmee is het een waardevol en waardig portret van een boeiende vrouw die leeft in een bijzonder moeilijke tijd. Een tijd die in strijd is met haar denkbeelden, idealen én haar afkomst…

Over de auteur

Edith Brouwer (Zwolle, 1968) studeerde Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is lino-kunstenaar, en in haar atelier in Amsterdam maakt zij linoleumdrukken. Daarnaast organiseert zij culturele evenementen. De letterkast is haar debuutroman.​

Uitvoering

Uitgeverij Orlando

ISBN: 9789083166315 , 9789083166308

Paperback, 192 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.