De meester van het leven 1


In zijn roman De meester van het leven vertelt Knapen het verhaal over het geheim dat de bekende DNA-onderzoeker, Renaat Plageens, achtervolgt. Zelfs na zijn dood. Op zijn uitvaart, op een zonnige dag in mei 1992, volgt een mysterieuze viering waarbij zijn vrienden en kennissen op eigen wijze afscheid nemen van Renaat. Tijdens deze viering begint een geheim zich te ontvouwen. Een leven dat begon als weesjongen; een getalenteerde weesjongen.

“Sinds dat pijnlijke voorval op het kerkplein veranderde iets wezenlijks in Renaat. Het was alsof mama Mia een extra krasje op zijn naar gerechtigheid smachtende zieltje had gekerfd.”

De meester van het leven valt nauwelijks te vatten in een bepaald romangenre. Het is feitelijk een combinatie van een psychologische, filosofische en spirituele roman. Niet dat het belangrijk is om een prachtig werk, want dát is het, in een bepaald hokje te stoppen, maar het geeft veel lezers wel enig houvast.

De meester van het leven is echter vooral een aangrijpend verhaal met als onderliggende thema’s de tegenstellingen. Tegenstellingen tussen leven en dood, goed en kwaad, leugen en waarheid. En dat alles aan de hand van het verhaal van Renaat. Zijn strijd, zijn zoektocht. Het sleept je mee en laat je beseffen; het laat je nadenken. De ontmoetingen die Renaat heeft met mensen die zijn levenspad kruisen, verrassen en emotioneren, beangstigen soms.

“Een fenomenale samenloop van omstandigheden met één gemeenschappelijke oorzaak overrompelde Renaat in het najaar van 1965. Net vijfendertig jaar geworden, bruiste hij van de energie.”

De schrijfstijl van Knapen is rijk, zonder ontoegankelijk te worden. Een gevarieerde woordenschat is zijn rijkdom en die rijkdom deelt deze auteur met zijn lezers. Daarnaast weet Knapen zijn personages prachtig uit te diepen, compleet met hun gevoelens en emoties.

We leren het hoofdpersonage in deze indrukwekkende roman stukje bij beetje kennen, maar wordt zijn geheim ook onthuld? Je leest het in De meester van het leven. Een roman over de innerlijke wereld van de mens, vertolkt middels het verhaal van Renaat Plageens.

Kortom, een boeiend, beklijvend verhaal met een enorme diepgang dat een ruime lezersschare verdient.

De auteur

Peter Knapen (Sint-Niklaas, 1961) was een kwart eeuw docent psychologie, opvoedkunde en onderwijskunde in onder andere de Karel de Grote-Hogeschool. Daarna specialiseerde hij zich als onderwijsadviseur in de persoonlijke coaching en team-coaching van leraren, directies en pedagogisch begeleiders. Het voorbije decennium raakte hij gepassioneerd door leiderschapsontwikkeling. In 2016 publiceerde hij over ‘Leiderschap, spiritualiteit en professionele integriteit’ aan de KU Leuven.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652926

Paperback, 651 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “De meester van het leven