De mensen boven ons


Libby, het hoofdpersonage in De mensen boven ons, erft op 25-jarige leeftijd een vervallen herenhuis aan 16 Cheyne Walk in Chelsea. Het feit dat ze plotseling de eigenaresse is van een kapitaal huis verwart de jonge vrouw. Wat zo mogelijk nog verwarrender is, is het feit dat hiermee ook de identiteit van haar biologische ouders wordt onthuld. Het huis kent echter een sinister verleden. Vijfentwintig jaar eerder kreeg de politie namelijk de melding om naar het huis te gaan. Er had zich een drama voorgedaan; de agenten die ter plaatse kwamen, troffen er drie levenloze lichamen aan, een zelfmoordbrief en … een baby. De baby was in goede gezondheid, maar onderzoek wees uit dat er nog meer kinderen in de woning zouden zijn geweest. Waar zijn die kinderen gebleven en van wie is de baby?

Iets aan zijn verhaal klopte gewoon niet. Een man van tweeënveertig uit Hampshire. Normale jeugd. Maar nergens iets over hem te vinden. Hij kwam in 1988 vanuit Frankrijk terug in Engeland, samen met zijn vrouw Sally en de kinderen Phineas en Clemency.”

Het verhaal van Libby en de duistere geschiedenis van het herenhuis is echter niet de enige verhaallijn in De mensen boven ons. Het verhaal over Libby wordt met regelmaat afgewisseld met die van Lucy en haar kinderen en een jongeman die in het huis woont. Welke rol speelt dit personage en wat heeft hij met Libby te maken? De vragen, maar ook de onderhuidse spanning nemen allengs toe. Heel geleidelijk komt er enige duidelijkheid.

“Maar goed, ooit heette ik inderdaad Sally Thomsen. Maar, zegt ze opeens op een zakelijke en afgemeten toon, ik wil nergens bij betrokken raken. Ik moest mijn dochter beloven dat ik nooit zou praten over wat er in het huis in Chelsea is voorgevallen.”

De constructie van het verhaal heeft Jewell kundig uitgewerkt, alhoewel de lezer wel zijn aandacht bij het geheel moet houden om het overzicht niet te verliezen. De personages zijn sterk uitgewerkt en de dialogen zijn goed, waarbij Jewell prima schakelt tussen de diverse personages en hun taalgebruik. De schrijfstijl van Jewell is bovengemiddeld goed en ze speelt een aangenaam spel met de spanningsboog.

Met zoveel verhaallijnen en personages is het een hele kunst om toe te werken naar een finale waarin alles op zijn plaats valt. Jewell verstaat echter die kunst.

Over de auteur

Lisa Jewell (1968) verloor haar baan toen haar functie overbodig werd. Ze accepteerde een uitdaging van haar vriendin, auteur Yasmin Boland, om binnen een maand drie hoofdstukken van een boek te schrijven. Jewell had wel vaker verteld dat ze erover dacht iets te schrijven, maar had die extra push nodig. De hoofdstukken sloegen aan en Jewell wist het boek niet alleen af te schrijven, maar ook te verkopen aan Penguin. Ralph’s Party verscheen in 1998 en werd de bestverkopende debuutroman in het daaropvolgende jaar.

Uitvoering

Uitgever: A.W. Bruna

ISBN: 9789400512313

Paperback, 384 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.