De paarse engel 1


‘De paarse engel’ van Era Richmen is het vervolg op ‘De Saraceense samenzwering’ en ook in ‘De paarse engel’ is de hoofdrol weggelegd voor geheim agent Jim Matteos.

Na zijn laatste missie neemt Jim een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Aan zijn verlof komt echter abrupt een einde wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatsgevangenis in San Francisco ontsnapt. Herreira dreigt met een actie waarbij Amerika zich moet voorbereiden op talloze slachtoffers. Met een controversieel plan slaagt Jim erin door te dringen tot Herreira’s organisatie. Hij ontmoet de vrouwelijke rechterhand van de drugscrimineel en probeert via haar achter het snode plan van Herreira te komen. Tot Jims grote ontzetting brengen zijn ontdekkingen hem niet alleen dichter bij de drugscrimineel, maar ook bij een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn eigen verleden.

“Hij schoof de ring van zijn pink. Het erfstuk van zijn overgrootvader, Carlos Herreira. Symbool van hun generatielange verzet tegen de gringos. Het sieraad was niet zozeer een herinnering aan de strijd, die zat in zijn hoofd gebeiteld. De ring was vooral waardevol geweest op de momenten dat hij vernederingen had moeten ondergaan en het hogere doel voor ogen moest houden.”

Het leek nauwelijks mogelijk voor auteur Era Richmen om ‘De Saraceense samenzwering’ te evenaren, laat staan te overtreffen, maar wie dat denkt, staat een verrassing te wachten. Wat Richmen laat zien middels ‘De paarse engel’ evenaart –minstens!- hetgeen hij heeft gepresteerd met zijn eersteling.

‘De Paarse Engel’ is een ijzersterke thriller. Het boek kent een uiterst intelligente constructie, tal van verrassende plotwendingen en spanning alom, maar is vooral bijzonder goed geschreven. De personages komen uitstekend uit de verf en Richmen ziet kans om Jim Matteos, voor de nieuwe lezers voldoende te introduceren, zonder hen die het eerste deel hebben gelezen, het gevoel te geven in een herhaling te zijn terechtgekomen.

“De naald hing nu boven Stans arm. Zijn broertje schreeuwde. Nee! Stan mocht niet nog een keer doodgaan. Dit keer zou hij hem redden. Wilde veegde hij met zijn andere hand over het gebroken glas. Het rood werd erger. Hij keek naar zijn linkerhand. Stans bloed, vermengd met dat van zijn andere slachtoffer. Vastgekleefd aan zijn ziel.”

De dialogen en omgevingsbeelden zijn eveneens van hoog niveau en de auteur verwerkt onopvallend enkele uiterst relevante en actuele thema’s in het verhaal, waarbij hij beslist geloofwaardig blijft.

Kortom, Richmen heeft met ‘De paarse engel’ definitief bewezen tot de ‘grote’ Nederlandse thrillerauteurs te behoren.

De auteur

Era Richmen is het pseudoniem van Eric Bakker (1965). Bakker begon na het gymnasium een loopbaan in de vastgoedsector, waar hij verschillende management- en directieposities bekleedde bij gerenommeerde (internationale) organisaties. Hij rondde, naast studies aan Universiteit Nyenrode, ook zijn MBA af.

Eerder schreef Bakker, onder hetzelfde pseudoniem, samen met Herman Zandstra. Toen laatstgenoemde stopte, kwamen de twee overeen dat Bakker alleen verder zou gaan onder het pseudoniem Era Richmen.

Uitvoering

Uitgeverij LetterRijn

ISBN: 9789493192317 , 9789493192362

Paperback, 326 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “De paarse engel

  • Franziska Weissenbacher

    Ik ben het nu al helemaal met je eens, terwijl ik nog aan het lezen ben. Vandaag hoop ik De paarse engel uit te lezen.

    Groetjes, Franziska