De patiënten van dokter Garcia


In 1937 redt dokter Guillermo García Medina het leven van Manuel Arroyo Benítez. De mannen houden contact en er ontstaat een hechte vriendschap. Wanneer Manuel volledig is hersteld, wordt hij teruggeroepen naar Genève. Guillermo vermoedt dat hij zijn vriend nooit meer zal zien. Jaren later keert Manuel echter terug voor een nieuwe, gevaarlijke opdracht. Hij is vastbesloten het onderduiknetwerk van veel gezochte nazikopstukken uit het Derde Rijk, gerund door Clara Stauffer, te infiltreren. En wie anders dan Guillermo kan hem daarbij helpen?

De patiënten van dokter Garcia maakt deel uit van het immense project dat de Grandes zich ten doel heeft gesteld teneinde de misstanden rondom de Spaanse Burgeroorlog én de Franco-dictatuur, aan de kaak te stellen en haar lezers meer weet te laten hebben van deze onverkwikkelijke periodes uit de recente geschiedenis van Spanje. Het gehele project zal uiteindelijk een zestal boeken omvatten. De patiënten van dokter Garcia is het vierde deel.

“Ik had haar meegenomen naar de keuken, op een stoel gezet en kamillethee gemaakt, voor haar, maar vooral voor mezelf, om met mijn rug naar haar toe te staan, om haar niet aan te hoeven kijken, om voor mezelf uit te maken of ze de waarheid vertelde of tegen me loog.”

Met De patiënten van dokter Garcia heeft Grandes een indrukwekkend boek afgeleverd over de burgeroorlog in Spanje. Bovendien besteedt zij uitgebreid aandacht aan de verwerpelijke rol van Franco tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsmede aan de hulp die het dictatoriale regime biedt aan de nazi’s door hen te ondersteunen in hun vlucht naar Zuid-Amerika.

“Nadat Meg me eraan had herinnerd dat Franco geen fatsoenlijk heerschap was, had ze de documenten meegenomen en ze twee weken later teruggegeven in dezelfde envelop die ik nu had meegenomen naar Amparo’s huis.”

Diep respect voor de ambitie van deze Grandes om een dergelijk diepgravend project aan te pakken en, zoals het zich laat aanzien, tot een goed einde te brengen. Tenslotte is De patiënten van dokter Garcia deel 4 van de 6 die haar voor ogen stonden. En wat voor ‘deel’.

De patiënten van dokter García is opnieuw een grootse en spannende roman geworden waarin Grandes feit en fictie als vanzelf met elkaar vermengt. Zeker gezien het feit dat er heel wat feiten in het boek zijn verwerkt, moet het Grandes enorm veel research hebben gekost om tot al deze kennis te komen. Het feit dat zij van oorsprong Spaanse is, is zeker niet voldoende. Dergelijke uitgebreide kennis komt je niet simpelweg aanwaaien omdat je in een bepaald land bent geboren.

Grandes ziet kans om haar kritiek subtiel te verweven in een fictieve setting. Het wordt derhalve nergens een protestboek. Juist de combinatie van alle interessante geschiedkundige feiten en de boeiende belevenissen van de personages die Grandes ten tonele voert, zijn intrigerend en maken dat je het boek (ondanks dat het een dikke pil is) nog te kort vindt. Bovendien hanteert deze Spaanse auteur een prachtige schrijfstijl, waarin zij lijkt af te rekenen met de ‘regel’ dat je er als schrijver voor moet waken heden en verleden door elkaar te laten lopen. Grandes komt hier moeiteloos mee weg. Chapeau ook aan de vertaler in kwestie die dat alles in het Nederlands heeft weten over te brengen.

Kortom, De patiënten van dokter Garcia is een heel bijzonder werk dat het nodige van de lezer verwacht: een groot aantal personages, de regelmatig voorbijkomende geschiedkundige feiten en het feit dat je wordt gedwongen na te denken over deze zwarte bladzijden uit de Spaanse geschiedenis. Het is echter meer dan de moeite waard!

Over de auteur

Almudena Grandes is een Spaanse schrijfster. In haar thuisland is ze al jaren een van de bestverkopende literaire auteurs. Grandes debuteerde in 1989 met de erotische, controversiële roman Episoden uit het leven van Lulu. Het boek werd bekroond met de La Sonrisa Vertical prijs. Er volgden meer romans en verhalenbundels. Van Het ijzig hart werden in Nederland 20.000 exemplaren verkocht en in Spanje maar liefst 650.000. In 2013 verscheen Almudena’s avonturenroman De vijand van mijn vader, in november 2015 gevolgd door De drie bruiloften van Manolita.

Uitvoering

Uitgeverij Signatuur

ISBN: 9789056726096 , 9789044977165

Paperback, 832 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.