De reconstructie


Rogier is het hoofdpersonage in De Reconstructie. Hij is een neurotisch aangelegde, verlegen, sensitieve jongen die na zijn eindexamen in 1986 met de brommer op vakantie gaat in het gezelschap van zijn schoolgenoot, de stoere en narcistische Jos. De twee jongens vormen een bizarre combinatie. Zo houdt Rogier van muziek, wil componist worden en heeft een romantische inslag, terwijl Jos continu op zoek is naar ‘kicks’. Hij steelt auto’s, bezoekt casino’s en is op zoek naar het bevredigen van zijn seksuele driften. De bizarre vriendschap is derhalve verre van gelijkwaardig en dat uit zich in het feit dat Jos Rogier met regelmaat pest en vernedert.

“Een onbehaaglijk gevoel bekruipt me. Waarom heeft Jos dit bericht omcirkeld? Waarom is het belangrijk? Heeft hij er iets mee te maken?

De vriendschap tussen de twee jongemannen wordt nog ingewikkelder wanneer zij in Frankrijk Simone ontmoeten. Een eigenzinnige jongedame die zich tracht te ontworstelen aan het sociaal en cultureel arme klimaat van het dorp waar zij vandaan komt. Gedrieën trachten ze hun jonge levens kleur te geven. Een ontmoeting van Simone met de mysterieuze Monsieur Martin zet een reeks dramatische gebeurtenissen in gang die zelfs, dertig jaar nadien, nog van grote invloed zijn op de  levens van de hoofdpersonen.

“Simone keek nog steeds af en toe naar hem en Jos maar haar blik richtte zich steeds meer op het hoger en hoger opkomende water. De vloed kwam meedogenloos op en had maling aan twee mannen die zich onaantastbaar waanden. Simone kwam steeds meer in het water te staan, bijna tot aan haar nek.”

De Reconstructie verhaalt over een ingewikkelde driehoeksverhouding met de nodige spanning, psychische diepgang en een filosofisch sausje. De liefde voor muziek weet de auteur overigens ook subtiel zijn boek in te krijgen, hetgeen voor diverse, aangename verassingen zorgt. Slechts een enkele keer zijn deze beschrijvingen iets te veel van het goede.

Van der Meulen ziet overigens kans om op speelse wijze te wisselen van tijdpad en locatie, zonder dat dat verwarring oproept bij de lezer. Zijn schrijfstijl is toegankelijk en plezierig en zijn dialogen zijn geloofwaardig. Bovendien weet hij zijn personages goed te karakteriseren zonder daarbij gebruik te maken van te lange beschrijvingen.

De auteur

Harke Jan van der Meulen studeerde Engelse taal- en letterkunde, schrijft al vanaf zijn kindertijd liedjes en speelde in verschillende pop- en jazzbands. Naast zijn liefde voor muziek en songteksten, schrijft Van der Meulen ook romans.

Uitvoering

Uitgeverij Keytree

ISBN: 9789492719188

Paperback, 374 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.