De rest van de waarheid


Charlotte van Ruysdael is het hoofdpersonage in De rest van de waarheid. Charlotte heeft een moeilijke jeugd gehad waarbij ze door haar vader wordt geslagen telkens wanneer hij meent dat zijn dochter ‘onder de maat’ presteert. Haar moeder kijkt immer de andere kant op. Dit resulteert erin dat Charlotte eenzelfde gedrag gaat vertonen jegens de mensen om haar heen. Wanneer zij John ontmoet en de twee een relatie krijgen, verandert Charlotte haar gedrag op dat gebied drastisch.

Inmiddels is het huwelijk van Charlotte en John, na twintig jaar, beland in een situatie waarbij de echtelieden volstrekt langs elkaar heen leven. Wanneer Charlotte op een dag wakker wordt in haar vakantiehuis op Texel, heeft ze werkelijk geen idee waarom ze daar is of hoe ze op Texel is beland.

Wanneer Charlotte ook nog ontdekt dat haar vriendin, van wie ze twee dagen eerder afscheid heeft genomen, vermoord is aangetroffen, begint haar geestelijke strijd. Wat is er  gebeurd en waarom kan ze zich de afgelopen dagen niet herinneren? Heeft zij haar beste vriendin vermoord? Maar hoe dan? En waarom? In plaats van direct naar de politie te gaan, besluit Charlotte ver weg te blijven van alle vragen die ze zelf niet eens kan beantwoorden.

“De zenuwen gieren door mijn keel. De onwetendheid over mijn acties tijdens mijn ontbrekende dagen maakt me gek. Het ‘niet weten’ wakkert het onbestendige gevoel in mijn onderbuik alleen maar aan. Ik moet hier weg.”

Met De rest van de waarheid levert Olthof een spannende thriller af. Een thriller met een psychologische lading en tal van uitgekiende plotwendingen.

Vooral de strijd van Charlotte om de gaten in haar geheugen te dichten en de bizarre gebeurtenissen die daar het gevolg van zijn, zijn door Olthof uitstekend in woorden gevat. Als lezer leef je met Charlotte mee en zou je niets liever dan haar helpen. Je voelt dat de vrouw de grip op het leven dreigt te verliezen en daar wil je haar voor behoeden. Wanneer je dat weet op te roepen bij je lezerspubliek, dan doe je het goed.

“Ze gaat als een razende tegen me tekeer alsof ze een waas voor ogen heeft. De klappen en trappen probeer ik te ontwijken. Als ik struikel en op de grond lig, voel ik dat ze iets in mijn mond propt.”

Olthof hanteert een onderhoudende, boeiende schrijfstijl en de wijze waarop ze de spanning weet op te bouwen is goed. Een creatieve, spanning verhogende wending is de introductie van de Roemeense Elena. Elena werkt voor de Paarse Wolven en is geïnfiltreerd in Europol. Hier balanceert het verhaal weliswaar enigszins op het randje van de geloofwaardigheid, maar dat is de auteur graag vergeven.

Al met al is De rest van de waarheid een heerlijk, spannend boek dat ongetwijfeld een breed lezerspubliek zal kunnen bekoren.

Over de auteur

Jagritta Olthof (1959) is jurist en schrijver. De functies die ze gedurende 25 jaar als jurist bekleedde deed ze met veel plezier en inzet. Toch kwam ze op een punt in de tijd aan waarop ze dacht: het moet anders. Ze besloot begin 2018 meer tijd voor zichzelf te nemen en vanuit haar gevoel te gaan schrijven. Eind november 2018 verscheen haar debuutroman In de schaduw van de driehoek.

Uitvoering

Uitgeverij FUB Publishing & Writing

ISBN: 9789082931310

Paperback, 236 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.